<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

‘Ieder mens heeft anderen nodig’: bisschoppelijke brainstorm over de Kerk na corona

Sanne Gerrits 1 oktober 2020
image
Overal in Europa is de impact van het coronavirus merkbaar. In deze kerk in Londen helpt een parochiaan het gebouw te ontsmetten. Foto: CNS Photos - Isabel Infantes, PA Images via Reuters

35 voorzitters van landelijke bisschoppenconferenties kwamen afgelopen week virtueel samen om over de gevolgen van de coronacrisis te spreken. Die beïnvloedt de Kerk, de schepping en de samenleving op allerlei vlakken.

Namens de Nederlandse bisschoppen nam de Rotterdamse bisschop Van den Hende deel aan de jaarlijkse vergadering van de Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE).

Impact op de Kerk

“Het waren intensieve besprekingen”, vertelt mgr. Van den Hende op de website van zijn bisdom. “De bisschoppenconferenties was gevraagd voor de plenaire vergadering informatie aan te leveren, om een beeld te krijgen van de impact van het coronavirus in de verschillende Europese landen.”

Zo werd er gesproken in het kader van corona over de verhouding van Kerk en Staat, over godsdienstvrijheid en over de plaats van religie in de samenleving. Ook werd gesproken over deelname aan het kerkelijk leven in coronatijd en de voortgang van pastoraat, catechese en diaconie.

Solidariteit nodig

In zijn openingstoespraak zei de Canadese curiekardinaal Marc Ouellet dat velen het gevoel hebben gedesorienteerd te zijn door de talrijke doden, “het gemiste afscheid van onze dierbaren, de onthouding van de sacramenten voor veel gemeenschappen, de sociale en economische crisis als gevolg van het gebrek aan werk”.

Mensen hebben hulp en solidariteit nodig, zei hij, zeker “de armsten die in nood verkeren”.

Geestelijke nood

Er werd ook stil gestaan bij de geestelijke nood die veel gelovigen ervaarden door de opschorting van de publieke Missen en de sluiting van kerken. Ouellet riep op tot nieuwe missionaire structuren, om mensen de vreugde van de “ontmoeting met de Verrezene” weer te laten ontdekken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Afname kerkelijke betrokkenheid

Eerder uitte de Luxemburgse kardinaal Höllerich al zijn bezorgdheid over de afname van het aantal praktiserende gelovigen nu de kerken op de meeste plekken weer open zijn.

In een interview met de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano zei hij er zeker van te zijn dat er veel minder ‘cultuurkatholieken’ naar de kerk zullen komen na de crisis.

“Ze hebben gezien dat het leven erg comfortabel is. Ze kunnen heel goed leven zonder naar de kerk te hoeven komen. Ook Eerste Communies, kindercatechese, dit alles zal in aantal afnemen, daar ben ik zeker van.”

“De universele ervaringen laten zien dat ieder mens anderen nodig heeft, dat niemand zelfvoorzienend is”
- De voorzitters van de Europese bisschoppenconferenties

Sociale gevolgen

Paus Franciscus stond in een boodschap aan de deelnemers ook stil bij de gevolgen van de pandemie.

Deze heeft “een diepe indruk heeft achtergelaten in ons allemaal, omdat ze een van de structurele vereisten van ons bestaan dramatisch beïnvloedde – relaties tussen mensen en in de samenleving.” Zo zijn “gewoonten en relaties” verstoord en de maatschappelijke en economische omstandigheden veranderd, aldus de paus.

Ook “het leven zelf van de Kerk is aanzienlijk beïnvloed”. Geconfronteerd met veel “nieuwe vormen van armoede” moet zij haar werk “van creatieve naastenliefde” voortzetten en verdiepen.

‘Vluchtelingen extra kwetsbaar’

Van den Hende woonde een werksessie met kardinaal Michael Czerny bij, van de Sectie Migranten en Vluchtelingen van het Dicasterie voor de bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling.

“Duidelijk kwam naar voren dat de talloze vluchtelingen in de wereld extra kwetsbaar zijn door de omstandigheden van corona”, aldus de Rotterdamse bisschop.

‘Geen statistieken maar mensen’

Czerny riep op om in het debat over migratie en vluchtelingen niet enkel over statistieken te spreken, “maar over mensen. Als we hen ontmoeten, leren we hen beter kennen. Als we hun verhalen horen, zullen we hen beter kunnen begrijpen”.

Statistieken zijn desalniettemin nuttig “als ze effectief de groeiende noodzaak van solidariteit en samenwerking laten zien.” Wereldwijd zijn er op dit moment meer dan 50 miljoen mensen op de vlucht.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Niemand is zelfvoorzienend’

In hun slotverklaring zeiden de Europese bisschoppen: “De universele ervaringen laten zien dat ieder mens anderen nodig heeft, dat niemand zelfvoorzienend is: dat een onzichtbaar virus voldoende is om de illusie om te buigen dat we ‘onoverwinnelijk’ zijn.’

“Als relaties deel uitmaken van onze aard”, zeiden ze, “dan is elke afsluiting voor anderen om onszelf te verdedigen, elk individueel belang, tot op het punt waarop we profiteren van tegenslag, in strijd is met de persoonlijke waardigheid, tegen de gemeenschap: uiteindelijk is het zo tegen de mensenrechten. ”

‘Niet bang zijn. De Heer werkt’

De Europese bisschoppen willen niet pessimistisch zijn. “De Heer Jezus werkt in harten; hij doet angsten wegsmelten en trekt naar binnen met Zijn Liefde. Als er nog steeds nieuwe situaties zijn waarmee we het hoofd moeten bieden, misschien onverwachte toekomstige moeilijkheden, moeten we niet bang zijn. Het is aan ons om trouwe discipelen van de Heer te zijn.”

Bronnen: Catholic News Service, bisdomrotterdam.nl

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.