fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Italiaans onderzoek: religiositeit nam toe tijdens pandemie

Junno Arocho Esteves - CNS 26 mei 2020
image
Een vrouw in Milaan bidt vanuit haar raam de rozenkrans, tijdens de landelijke lockdown in maart. Foto: CNS photo/Salvatore Laporta, Reuters

De onzekerheid en beperkende maatregelen als gevolg van de coronapandemie veroorzaakten een toename van gebed en religieuze ijver in Italië, aldus een recent onderzoek.

De studie werd uitgevoerd door de Universiteit van Milaan om “de publieke opinie tijdens de COVID-19-noodsituatie dagelijks te volgen” en de impact ervan te meten op de religiositeit van Italianen.

4600 Italianen deden mee

Nadat de kerken hun deuren moesten sluiten, “nam de frequentie van gebed en deelname aan religieuze diensten toe, hoewel deze slechts virtueel konden worden bijgewoond”, aldus het rapport.

De studie is gebaseerd op interviews met 4600 mensen in heel Italië in de periode van 20 april tot 15 mei.

Toename bij wie minder naar de kerk gingen

De hoogste procentuele toename van religiositeit werd waargenomen bij katholieken die normaal gesproken wel met enige regelmaat maar niet wekelijks naar de kerk gingen. Binnen deze groep was tijdens de pandemie een toename van 16% te zien van mensen die zeggen wel dagelijks te bidden.

Ook onder ‘nominale katholieken’ – mensen die zich wel katholiek noemen maar zelden of nooit naar de kerk gaan – is een toename van het dagelijks gebed van 11 % te zien.

Nood leert bidden

Wel voegde het rapport eraan toe dat de toename van religiositeit vooral te zien is in “de meest acute fase van de crisis. In feite neemt de frequentie van gebed af met de vermindering van het aantal besmettingen.” Ook een besmetting in de naaste omgeving blijkt voor veel mensen een aanleiding om meer te bidden.

Vertrouwen in paus en Kerk

In de studie wordt ook stilgestaan bij de houding van zowel praktiserende als niet-praktiserende katholieken tegenover de paus en de Kerk. “Vertrouwen in paus Franciscus”, aldus het rapport, “is veel groter dan vertrouwen in het instituut Kerk.” Die kloof neemt ook toe naarmate mensen minder religieus zijn.

Volgens de studie is met name politieke overtuiging bepalend voor de mening van katholieken over de paus. Katholieke leden van de rechtse partijen van Italië – zoals de Lega Nord en Broeders van Italië –“hebben minder vertrouwen in paus Franciscus, terwijl hun vertrouwen in de Kerk vergelijkbaar is met dat van andere individuen”, aldus het rapport.