<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Italiaanse hulpverleners maken balans op nu coronapatiënten van IC zijn uitgezwaaid

Catholic News Service 13 juli 2020
image
Personeel van het Paus Johannes XXIII-ziekenhuis in Bergamo kondigde aan dat alle coronapatiënten van de intensive care-afdeling ontslagen zijn. CNS photo/courtesy Pope John XXIII hospital

Het Noord-Italiaanse Bergamo was het epicentrum van de corona-uitbraak in Italië. Nu kan men vertellen dat er geen patiënten met corona meer op de intensive care van het Paus Johannes XXIII-ziekenhuis liggen.

Na 137 dagen van intensieve zorg voor coronapatiënten kwam het personeel van het Paus Johannes XXIII-ziekenhuis in Bergamo op 8 juli bij elkaar om in stilte de doden te gedenken. Daarna volgde een daverend applaus voor de meer dan 400 ziekenhuismedewerkers van het departement.

 ‘Groot emotioneel moment’

“Dit is een groot emotioneel moment,” vertelt Maria Beatrice Stasi, algemeen directeur van het ziekenhuis. Na de eerste coronapatiënt in 23 februari lagen op het hoogtepunt meer dan 100 doodzieke Italianen aan de beademing op de intensive care-afdeling.

‘Eerlijk over aantal ernstig zieken’

Het hoofd van IC-afdeling Luca Lorini zei dat de buitengewone inspanning en de samenwerking van het personeel heeft bijgedragen aan het ontslag van de laatste patiënt uit de unit.

“We hadden de moed om eerlijk te zijn over het aantal ernstig zieke mensen. Wat we deden tijdens deze vroege fase redde een deel van de wereld. We moesten werken met het beetje informatie en de middelen die we hadden. Nu moeten we voorbereid zijn op een eventuele terugkeer van het virus. Niemand weet wat er komen gaat, dus mensen moeten voorzichtig blijven.”

Blijdschap in Milaan

Ook in Milaan mogen ze zich verheugen: al drie weken zijn er geen Covid-19-patiënten meer opgenomen in het San Donato-ziekenhuis. Op het dieptepunt moest er met 500 bedden gezorgd worden voor 600 doodzieke coronapatiënten.

Strikte lockdown

Het succes is te wijten aan de mensen die zich hielden aan de strikte lockdown en de latere maatregelen, zegt hartchirurg Lorenzo Menicanti tegen MedPage Today. “Ook kunnen wetenschappers nu sneller bronnen van infectie opsporen.”

“We weten allemaal, dat het nog niet over is. Maar de bevolking is erg voorzichtig en let op de regels.”

Bisschoppelijke hulp

De Italiaanse bisschoppen onderzochten hoe de bisschoppelijke Caritasinstellingen zijn ingesprongen op de nieuwe noden die zijn ontstaan door de virusuitbraak.

Daaruit bleek dat 96% van de hulpvragen ontstond na inkomens- en baanverlies. Ongeveer een derde van de mensen die aanklopten, had nooit eerder een beroep gedaan op de hulpinstelling.

Caritas hielp honderdduizenden mensen

Hoewel de cijfers niet compleet zijn werden in de lockdownperiode minstens 450.000 mensen geholpen door Caritas. De bisschoppen voerden hun budgetten op zodat beschermingsmateriaal en medicatie konden worden aangeschaft, en voedselbanken, hulplijnen, ziekenhuisondersteuning, daklozenopvang, rouwverwerking en huisvesting konden worden gerealiseerd.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.