<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Katholieke leiders India willen inzet militairen in bestrijding coronacrisis

Selinde van Dijk-Kroesbergen 30 april 2021
image
Een familielid rouwt in een crematorium in New Delhi bij het lichaam van een vrouw die aan Covid-19 overleed. Foto: CNS Photo - Adnan Abidi, Reuters

Indiase katholieke leiders dringen er bij hun regering op aan om militair personeel in te zetten, voordat de coronacrisis nog erger wordt. De getrainde militairen speelden bij calamiteiten altijd een belangrijke rol en zouden nu de distributie van zuurstof kunnen verbeteren.

“De tweede golf van Covid-19 is absoluut een nationale ramp. De hele natie worstelt terwijl er dagelijks duizenden mensen sterven en honderdduizenden besmet raken”, zei hulpbisschop Theodore Mascarenhas van Ranchi, voormalig secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie van India, op 27 april aan ucanews.com.

“Telkens wanneer het land te maken kreeg met nationale rampen zoals een overstroming, droogte, aardbeving, cycloon of een dergelijke crisis, speelde het Indiase leger een cruciale rol om de normale situatie te herstellen”, vervolgde de bisschop. Hij dringt er bij de regering op aan om nu het leger in te zetten ”om deze ramp te boven te komen die de economie al heeft lamgelegd en een enorme tol heeft geëist van de bevolking.”

Patiënten sterven in de gang

Op dinsdag 27 april meldde India 323.144 nieuwe coronagevallen en 2771 sterfgevallen. Ziekenhuizen meldden een gebrek aan ziekenhuisbedden, medische zuurstof, vaccins en antivirale medicijnen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De priester die het grootste katholieke ziekenhuis in New Delhi leidt, zegt dat de situatie erg slecht is. “Er zijn nergens in het ziekenhuis bedden beschikbaar. Er sterven veel patiënten in de gangen, omdat er geen bedden zijn en geen zuurstof is. Patiënten sterven gewoon voor mijn ogen. Ik voel me zo bedroefd, gefrustreerd en hulpeloos. Het is vreselijk en de ramp is onvoorstelbaar. Bid alstublieft tot God om ons de kracht te geven om enkele levens te redden.”

Hoewel het ziekenhuis een limiet van driehonderdveertig bedden heeft, biedt het momenteel plaats aan bijna vierhonderd patiënten, voegde hij eraan toe.

Dagelijks patiënten weigeren

In een ander katholiek ziekenhuis luiden ze ook de noodklok. De priester-directeur van het Christ Hospital in Rajkot vertelde persbureau Catholic New Service maandag dat ze dagelijks ongeveer zeshonderd patiënten moeten weigeren.

“We worstelen om op tijd zuurstof te krijgen om de levens van degenen die worden opgenomen te redden”, zei hij. Van de zeventig ziekenhuisbedden zijn er veertig apart gezet voor degenen die zuurstofbehandeling nodig hebben, legde hij uit.

Het aantal sterfgevallen door corona is de laatste week exponentieel gestegen in India. Er is gebrek aan ziekenhuisbedden en zuurstof, waardoor veel patiënten overlijden. Momenteel sterven er dagelijks zo'n tweeduizend mensen. Massacrematie lijkt onvermijdelijk..

Het echte probleem

Varghese Vallikkatt, voormalig plaatsvervangend secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie van de deelstaat Kerala, steunt het voorstel om militairen in te zetten.

“Het is misselijkmakend om mensen te zien sterven zonder zuurstof en ziekenhuisbedden. Zelfs in plaatsen als New Delhi, de nationale hoofdstad, en andere grote steden zoals Moembai is er een tekort”, zei Vallikkatt.

De priester zei dat het “echte probleem van de zuurstoftoevoer niet het tekort is, maar de distributie. Als ons defensiepersoneel wordt ingezet, zullen ze zuurstof uit de beschikbare bronnen halen en het tekort opvullen”, zei hij.

Er zijn berichten over staten die vrachtwagens met zuurstofflessen blokkeren en zelfs kapen.

Gedisciplineerd en getraind

Pater Babu Joseph, voormalig woordvoerder van de Indiase bisschoppenconferentie, zei dat het voordeel van militaire inzet is dat militairen gedisciplineerd zijn en getraind om met dergelijke situaties om te gaan.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Gebrek aan planning en vooruitziende blik

Kardinaal Oswald Gracias, voorzitter van de bisschoppenconferentie van India, bood de volledige steun van de Kerk aan in “de oorlog tegen de vreselijke Covid-19-situatie in het land”.

“Er was een gebrek aan planning en een vooruitziende blik. Anders zouden we niet in de vreselijke situatie zijn geweest waarin we ons nu bevinden”, zei de aartsbisschop van Moembai zondag tegen Catholic New Service.

Zuurstof geëxporteerd

De krant India Today meldde dat de regering aanbevelingen uit een rapport van de parlementaire commissie van februari naast zich neer had gelegd. Hierin werd de regering aangespoord haar zuurstofproductie- en toevoersysteem uit te breiden ter voorbereiding op een tweede golf.

De regering krijgt ongekende kritiek vanwege het ernstige tekort aan medicijnen en vaccins. Er is volgens de krant zelfs zuurstof naar andere landen geëxporteerd.

“De natie moet op oorlogsniveau vechten tegen deze pandemie. We hebben al centra geopend en zijn klaar om al onze steun uit te breiden met ons personeel en onze instellingen in deze strijd”, zei kardinaal Gracias.

Bron: Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.