fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Kerk versoepelt: anderhalve meter eruit, geen coronapas

Luuk van den Einden 21 september 2021
image
Anderhalve meter afstand houden in de Mis is vanaf 25 september niet langer verplicht. Foto: CNS photo - Theo Barth, KNA

De Nederlandse bisschoppen laten de coronateugels vieren: anderhalve meter afstand houden in de kerk hoeft niet meer en ook registreren voor Missen vervalt. De versoepelingen gelden vanaf 25 september.

De overheid trekt eind deze maand een streep door de anderhalvemetersamenleving. Afstand houden in winkels, op stations en andere openbare plekken hoeft vanaf 25 september niet meer. Dat geldt dus ook voor de kerken: ook daar vervalt op die datum de afstandsregel. De enige voorwaarde daarvoor is dat het gebouw tijdens vieringen voldoende geventileerd kan worden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook vervalt het vooraf opgeven en registreren voor Missen. Wel vragen de bisschoppen gelovigen met nadruk om rekening met elkaar te houden bij het kiezen van een zitplaats als bij het lopen door de kerk. Voor wie coronaklachten heeft, blijft het dringende verzoek om thuis te blijven.

Geen toegangsbewijs

Het coronatoegangsbewijs, waar de meningen sterk over verdeeld zijn, zal niet gevraagd worden bij vieringen. De bisschoppen vinden dat namelijk niet passen bij het karakter van de katholieke Kerk.

Er zal evenmin onderscheid gemaakt worden tussen mensen die zich wel of niet hebben laten vaccineren. Wel roepen de bisschoppen priesters, vrijwilligers en andere gelovigen op om zich te laten inenten tegen covid-19: “Wij willen dat niet eisen of afdwingen, maar wel zoals paus Franciscus een dringende oproep doen”, schrijven de bisschoppen in een persbericht. “De paus noemt vaccineren een daad van liefde: voor jezelf, voor onze families en vrienden en voor alle volkeren.”

Wel zingen, geen handen schudden

Naast deze voorname versoepelingen is er na 25 september ook weer ruimte voor andere dingen in de kerk. Koren mogen weer voltallig zingen en de kerkgangers mogen meezingen. De Communie mag weer met de hand worden uitgereikt, maar nog niet op de tong en tussen uitreiker en ontvanger moet nog steeds een hoestscherm staan. Tijdens uitvaarten mag de kist bij de absoute weer besprenkeld worden.

Andere regels blijven nog wel van kracht. Bij de vredeswens is handen schudden niet toegestaan en ook collectemandjes mogen nog niet van hand tot hand gaan. Zowel wijwaterbakjes als biechtstoelen moeten leeg blijven. Voor processies, openluchtvieringen en (buitenlandse) bedevaarten moeten de regels van de lokale overheid gevolgd worden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De bisschoppen laten weten dankbaar te zijn dat samen vieren en zingen meer ruimte krijgt. Ook zijn ze dankbaar dat er in de liturgie geen besmettingshaarden geweest zijn, omdat het protocol zo goed is opgevolgd. De bisschoppen bidden dat dat zo blijft en dat gelovigen voorzichtig zullen blijven om hun naasten te beschermen.