Wat gebeurt er als ziekenhuizen door de opkomst van de omikronvariant niet alle zieken kunnen behandelen? Zijn gehandicapten dan de dupe? Het constitutioneel gerechtshof van Duitsland heeft deze vraag duidelijk beantwoord: nee, ziekenhuizen mogen niet discrimineren op basis van onderliggend lijden. Kerken in Duitsland hebben verheugd gereageerd op de uitspraak.
Het Bundesverfassungsgericht oordeelde dat het Duitse parlement “onmiddellijk” regels moet opstellen om mensen met een handicap te beschermen wanneer er zogeheten triagebeslissingen moeten worden genomen – de beslissing wie als eerste medische hulp krijgt. Als een nieuwe golf coronabesmettingen de IC’s overbelast, dreigden gehandicapten als eerste buiten de boot vallen.
De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing, is blij met de uitspraak. Volgens Bätzing is het een belangrijk signaal voor de bescherming van mensen met een handicap tegen discriminatie. “De samenleving staat voor de dringende taak om lering te trekken uit de pandemie en snel de nodige conclusies te trekken om ook in moeilijke situaties voldoende medische zorg voor de bevolking te garanderen”, aldus de bisschop.
Ook de voorzitter van de protestantse kerkenraad, Annette Kurschus, zei verheugd te zijn dat “het Bundesverfassungsgericht duidelijk heeft gemaakt: bij een eventuele triage in het kader van intensieve medische behandelingen mag er geen sprake zijn van discriminatie van gehandicapten.”
Het hof stelde dinsdag dat de wetgevers hadden nagelaten voorzorgsmaatregelen te nemen “zodat niemand vanwege een handicap wordt benadeeld bij de toewijzing van essentiële middelen voor intensieve zorg die niet voor iedereen beschikbaar zijn”.
De klacht was ingediend door negen mensen met een handicap en reeds bestaande aandoeningen, die vreesden dat zij als gevolg van hun aandoening minder hulp zouden krijgen dan anderen.
Het besluit werd niet alleen door de kerken geprezen. De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach, wiens ministerie waarschijnlijk belast zal worden met de uitvoering ervan, zei dat gehandicapten meer dan wie ook behoefte hebben aan bescherming door de staat.
Eugen Brysch, de voorzitter van de Duitse Stichting voor Patiëntenbescherming, toonde zich ook tevreden en zei dat hij “zich geen betere uitspraak had kunnen wensen”. Franz-Josef Bormann, een moraaltheoloog uit Tübingen die lid is van de Duitse Raad voor Ethiek, zei dat het algemene gelijkheidsbeginsel dat in de Duitse grondwet is verankerd, niet mag worden ondermijnd, zelfs niet in triage-situaties.