<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Kerken presenteren eigen ‘routekaart’ uit de pandemie

Selinde van Dijk-Kroesbergen 22 maart 2021
image
De coronamaatregelen verschillen per fase van de pandemie. De nieuwe routekaart kerken geeft hier inzicht in. Foto: CNS Photo - Thilo Schmuelgen, Reuters

Naast de Covid-routekaart van de overheid is er nu ook een speciale routekaart voor kerken. Het Interkerkelijke Contact in Overheidszaken (CIO) heeft de kaart vandaag gepubliceerd.

De routekaart kerken moet gezien worden als een ernstig advies aan de 31 kerkgenootschappen – waaronder de katholieke Kerk – die bij het CIO zijn aangesloten. Het geeft richtlijnen hoe kerken om kunnen gaan met hun erediensten en activiteiten bij de verschillende fasen van de coronapandemie.

Zo staan er adviezen in over het maximum aantal mensen per dienst, het gebruik van mondkapjes, huisbezoeken en activiteiten per leeftijdsgroep. De routekaart is opgedeeld in vier fases: waakzaam; zorgelijk; ernstig en zeer ernstig.

Op praatniveau zingen

Opvallend is dat zang – iets wat uit onderzoek blijkt dat veel mensen tijdens de lockdown missen – alleen in de ‘zeer ernstige’ fase ontraden wordt. In de ‘ernstige fase’ mag er al op praatniveau ‘gezongen’ worden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Perspectief

Naast een handreiking voor kerken moet de kaart ook perspectief bieden in een crisis waarvan het einde nog niet in beeld is.

De routekaart kerken is afgelopen vrijdag aan demissionair minister van Justitie en Veiligheid – Ferd Grapperhaus – overhandigd. Hij heeft er “met belangstelling van kennisgenomen”, zo meldt het CIO in een persbericht. Grapperhaus nam het afgelopen jaar steeds deel aan de overleggen van het CIO over de coronamaatregelen in kerken.

> Download de routekaart (PDF)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.