<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Kerkgang voorlopig nog niet op het oude peil

Selinde van Dijk-Kroesbergen 28 september 2021
image
Ook al zijn de coronamaatregelen versoepelt, een kwart van de kerkgangers is van plan om minder, of zelfs helemaal niet meer naar de kerk te gaan. CNS Photo - Colleen-Rowan, TheCatholic- Spirit

Een kwart van de kerkgangers stapt vooralsnog minder vaak of helemaal niet over de drempel van een kerk om een viering bij te wonen. Ondanks de versoepelingen zal een deel van de kerkgangers vanuit huis de vieringen blijven volgen, anderen kiezen voor een hybride vorm en sommigen zijn helemaal afgehaakt.

Dit blijkt uit een onderzoek dat DirectResearch onder ruim duizend christenen deed in opdracht van het NPO Radio 1-programma Dit is de dag (EO) en het Nederlands Dagblad. De uitkomst komt overeen met die van een rondgang die Katholiek Nieuwsblad eerder hield.

Angst

Vanwege de afnemende aantal coronabesmettingen en hoge vaccinatiegraad in ons land maakten de Nederlandse bisschoppen vorige week dinsdag versoepelingen van de coronamaatregelen bekend: de anderhalve meter is losgelaten en een coronapas is niet verplicht om naar een viering te gaan. Daar staat tegenover dat kerken goed geventileerd moeten worden en de bisschoppen adviseren dat mensen onderling wel enige afstand bewaren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De huidige situatie leidt bij sommige kerkgangers niet tot minder angst voor het coronavirus. Onder katholieken is de angst om besmet te raken volgens het ND groter dan bij de protestanten. Desalniettemin zijn zij meer dan de protestanten en gereformeerden van plan om de viering weer fysiek bij te wonen.

Als reden hiervoor wordt aangevoerd dat katholieken de viering van de Eucharistie graag fysiek willen bijwonen. Voor protestanten is de preek het hart van de eredienst: die kan eenvoudig online gevolgd worden.

Een meerderheid van de katholieken zou volgens het onderzoek ook voor de invoering van een coronapas zijn.

Afgehaakt

De redenen waarom zo’n zeven procent helemaal is afgehaakt, zijn divers. De meesten geven aan dat ze voorheen “uit gewoonte” naar de kerk gingen. Zij ervaren geen verschil tussen wel of niet een viering bijwonen.

Andere mensen geven aan dat ze tijdens corona te weinig steun en meeleven vanuit de Kerk ontvingen. Ook de tegenzin van partners en kinderen is volgens het onderzoek van invloed om niet meer naar de kerk te willen gaan.

DirectResearch voerde een half jaar geleden een soort gelijk onderzoek uit. Toen gaf één op de zes ondervraagden aan minder of niet meer naar de kerk te gaan.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.