fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Kunnen we weer naar de Mis? Onduidelijkheid blijft na persconferentie overheid

Sanne Gerrits 7 mei 2020
image
Een man steekt een kaarsje op in een Amsterdamse kerk. Wanneer er ook weer publieke Missen gehouden worden in Nederlandse kerken is nog onduidelijk. Foto: CNS photo/Cris Toala Olivares, Reuters

[UPDATE 8-5: Verklaring Nederlandse bisschoppenconferentie toegevoegd] De maatregelen tegen het coronavirus zullen stapsgewijs worden versoepeld, meldde premier Mark Rutte in zijn persconferentie van woensdag 6 mei. Wat dit precies voor de openstelling van de kerken gaat betekenen, is nog niet geheel duidelijk.

Volgende week zullen de basisscholen deels weer opengaan, en ook de contactberoepen zoals kappers pakken de draad weer op. Buiten sporten mag weer en ook terrassen en restaurants mogen hun deuren weer openen vanaf 1 juni, net als de middelbare scholen.

Kerken open?

Vanaf 1 juli gaat er nog veel meer open: Terrassen, bioscopen, cafés en restaurants mogen maximaal 100 man gaan ontvangen.

image
Infographic over de stapsgewijze opening van verschillende onderdelen van de samenleving. Bron: Ministerie van VWS

De vraag is wat dit precies voor de kerken gaat betekenen. Voor hen geldt het maximum van 30 man al. Vanaf 1 juli geldt ook voor de kerkelijke bijeenkomsten een beperking tot 100 deelnemers. Betekent dit concreet dat veel kerken weer open kunnen?

Onbegrip van kerkgangers

De afgelopen tijd nam de kritiek op de opstelling van de bisschoppen steeds meer toe. Zowel in het buitenland als nu ook in Nederland vragen kerkgangers en ook geestelijken om een heropening van de kerken en toegang tot de Mis.

De Bossche hulpbisschop Rob Mutsaerts schreef onlangs nog in KN: “Van links tot rechts heeft men begrip voor het onbegrip dat kerkgangers hebben voor het gegeven dat bezoek aan Appie, woonboulevard, tuincentrum en de markt toegestaan is, maar niet aan een kerk. (…) De hogere regionen hoor je hier nauwelijks op ingaan.”

Plannen op komst

Woordvoerder van de Nederlandse bisschoppen Anna Kruse wil nog niets kwijt over wanneer de Mis weer toegankelijk zal worden gemaakt voor katholieken. De bisschoppen zijn er mee bezig, zo laat zij desgevraagd weten, en zullen morgen 8 mei bekend maken wat de plannen voor de komende tijd zullen gaan worden.

UPDATE 8-5: Verklaring Nederlandse bisschoppen

Inmiddels heeft de Nederlandse bisschoppenconferentie een korte verklaring gepubliceerd op haar site, waarin nog altijd niet in detail wordt ingegaan op wat de versoepeling zal betekenen voor de Nederlandse katholieken. De bisschoppen “onderzoeken” de consequenties van de versoepeling, en parochies zullen later “via hun eigen bisdom” geïnformeerd worden.

De volledige tekst van de persverklaring:

De Nederlandse Bisschoppenconferentie onderzoekt welke maatregelen per 1 juni passend en mogelijk zijn voor het kerkelijk leven in de parochies en meer in het bijzonder voor de viering van de liturgie. Uitgangspunten daarbij zijn de door premier Rutte op 6 mei gepresenteerde routekaart voor versoepeling van de coronamaatregelen en de daarin vervatte voorwaarden.

Over het resultaat hiervan worden parochies via het eigen bisdom zo spoedig mogelijk geïnformeerd. Er wordt daarbij rekening gehouden met het feit dat de parochies voldoende tijd nodig hebben voor de implementatie van de nieuwe maatregelen van de Nederlandse bisschoppen.