<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Madrileense parochies helpen duizenden mensen overleven

Francesco Paloni 2 juli 2020
image
Vrijwilligers delen voedselpakketten uit in de parochie San Ramon Nonato, te Madrid. Al snel na het losbarsten van de coronapandemie verdrievoudigde het aantal mensen dat contact zocht met parochies voor hulp. CNS photo/Susana Vera, Reuters

In het zwaar door corona getroffen Madrid staat de Kerk in de voorhoede om de klappen van de crisis op te vangen. Al snel na het losbarsten van de pandemie verdrievoudigde het aantal mensen dat contact zocht met parochies voor hulp, meldt de plaatselijke Caritas.

Madrid krabbelt langzaam weer op na de strenge lockdown. Binnen Spanje had de hoofdstad als geen ander te maken met een hoog aantal coronabesmettingen en -doden. Nu de noodtoestand is opgeheven en Covid-19 op zijn retour lijkt, worden de eerste gevolgen zichtbaar van de pandemie. 

Hongerrijen

Sinds enige weken tekent een nieuw fenomeen het Madrileense straatbeeld: de cola de hambre, of hongerrij. Het zijn vaak meterslange rijen van mensen die niets meer te eten hebben en soms urenlang moeten wachten voor een voedselpakket.

Naast immigranten en daklozen duiken hier en daar ook Spanjaarden in de rijen op. Ze werden in een klap werkloos door het lamleggen van de Madrileense economie tijdens de lockdown of verdienen niet meer genoeg om rond te komen.

Cartias en parochies overspoeld

De Madrileense Kerk is een goede indicator van de omvang van de coronacrisis in de Spaanse hoofdstad. Volgens Maria Blanc (46) worden de plaatselijke caritas en parochies overspoeld door mensen die hulp zoeken. Hun aantal is sinds het begin van de pandemie verdrievoudigd, legt de caritas-medewerkster uit. 

“Veertig procent van deze mensen heeft voor het eerst contact met ons gezocht. Het waren mensen die eerst redelijk rond konden komen. Ze hadden een gering salaris en konden de huur betalen. Hun situatie is abrupt veranderd door de pandemie. Ze hebben hun zaak moeten sluiten of zijn ontslagen.”

Hulp voor voedsel of de huur

Blanc noemt het voorbeeld van alleenstaande moeders, die bijvoorbeeld als huishoudhulp werkten, of in winkels of cafés. Ze ontvingen enkele weken een uitkering, maar komen nu moeilijk rond. Volgens haar heeft 84 procent van de mensen die om hulp heeft gevraagd hulp nodig voor basisbehoeftes, zoals voedsel en het betalen van de huur. 

Hoewel sommigen na de opheffing van de noodtoestand hun werk weer hebben opgepakt, zijn er nog veel mensen voor wie dit niet het geval is. Cafés en winkels hebben bijvoorbeeld niet het voltallige personeel opnieuw aan kunnen nemen, legt ze uit.

“Veertig procent van deze mensen heeft voor het eerst contact met ons gezocht”
- Maria Blanc, Caritas Madrid

Schrijnende verhalen

De Madrileense caritas heeft sinds de uitbraak van corona alle zeilen bijgezet om te kunnen voldoen aan de enorme vraag. Toen de crisis losbarstte, stelde de organisatie direct een 24-uurs hulplijn in om alle aanvragen te kunnen behandelen.

Blanc: “Veel medewerkers die deze telefoontjes aannamen, waren zeer geraakt door de verhalen die ze hoorden. Er was een mevrouw die vertelde dat ze haar kinderen niets kon geven als avondeten. Ze had geen geld meer. Dat is heel hard.”

Parochies in de frontlinie

De spectaculaire inzet van de Madrileense Kerk die Blanc beschrijft, is goed zichtbaar in de parochies. Dat blijkt onder meer uit een ellenlange lijst op de site van het aartsbisdom Madrid, waarin te zien is hoe iedere parochie bijdroeg aan de hulpverlening.

Zomaar enkele voorbeelden: de Thomasparochie, die negenhonderd gezinnen aan voedselpakketten hielp. Of de Verlosserparochie in het centrum, waar vijfduizend kilo eten werd uitgedeeld. Andere parochies dienden als verzamelpunt, zoals de San Antonio de las Cárcavas-parochie, die zevenduizend kilo voedingsmiddelen inzamelde om die vervolgens te verspreiden in andere kerken uit de buurt.

Maaltijden bezorgd

De parochie Virgen de La Paloma in het centrum, bood tijdens de maandenlange lockdown hulp aan 118 kwetsbare gezinnen. Daarnaast werden 37 warme maaltijden per dag bezorgd. Ook werkte de parochie samen met het Paraguayaanse consulaat, waardoor nog driehonderd Paraguayaanse gezinnen die in Spanje wonen, geholpen konden worden. ‘La Paloma’ hielp ook enkele gezinnen met het betalen van de huur.

Pastoor Gabriel Benedicto (39) vertelt in gesprek met KN dat hij zich aan het begin van de coronacrisis niet kon voorstellen dat die zo’n grote impact zou hebben. Voor de coronacrisis was zijn parochie bijna van plan om de voedselbank te sluiten. “Madrid was een stad met veel werkgelegenheid, er was geen sprake van extreme armoede”, vertelt de priester. Hij kon samen met de materiële hulp ook een woord van troost bieden.

>>Lees het complete artikel in het KN van vrijdag

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.


Warning: SimpleXMLElement::__construct(): Entity: line 1: parser error : Attribute fetchpriority redefined in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Warning: SimpleXMLElement::__construct(): ers-150-nieuwsbrief-600x100.png 600w" sizes="(max-width: 1876px) 100vw, 1876px" in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Warning: SimpleXMLElement::__construct(): ^ in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305

Fatal error: Uncaught Exception: String could not be parsed as XML in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php:305 Stack trace: #0 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php(305): SimpleXMLElement->__construct() #1 [internal function]: Breeze_Cache_Init\breeze_cache() #2 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #3 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all() #4 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters() #5 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #6 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action() #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305