fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Maffia misbruikt coronacrisis: ‘nieuwe slavernij’ in Zuid-Italië

Catholic News Agency 16 juli 2020
image
Tijdens de lockdown gingen winkels en fabrieken weken of zelfs maanden dicht, zoals hier in Napels. Foto: CNS Photo - Ciro De Luca, Reuters

De Italiaanse maffia maakt misbruik van de economische crisis die uit de coronapandemie voortvloeide: ze heeft met woekerleningen een verborgen “nieuwe slavernij” gecreëerd.

Dat stelt mgr. Giovanni D’Alise, bisschop van het Zuid-Italiaanse Caserta. Hij reageerde op berichten dat sommige ouders zijn gedwongen hun kinderen te laten werken om schulden aan lokale maffialeden af te lossen.

‘Hou je ogen open’

In een interview met Avvenire zei D’Alise: “Ik vertel mijn gemeenschappen en priesters en iedereen in Caserta die zaken doet, alle gedoopten die zich actiever inzetten voor het algemeen welzijn, om hun ogen open te houden.

Laatste redmiddel: lening bij de maffia

De georganiseerde misdaad neemt toe na de door de coronapandemie veroorzaakte economische terugval. In sommige streken gingen winkels en fabrieken weken of zelfs maanden dicht. Als laatste redmiddel hebben gezinnen vaak leningen afgesloten bij lokale maffiosi.

De bisschop zei dat “er onder onze ogen ondenkbare dingen gebeuren”.

Kinderen te werk gesteld

D’Alise deed zijn uitspraken naar aanleiding van een rapport van de Kamer van Koophandel in Caserta. Daarin staat dat de maffiosi eisen dat kinderen te werk worden gesteld om de schulden van hun ouders af te lossen.

‘Exponentiële’ toename woekerleningen

Zowel minder- als meerderjarige kinderen van ouders worden ingezet in bedrijven die dicht bij de woekeraars staan, maar niet tot hen herleid kunnen worden, zei de voorzitter van de Kamer van Koophandel in Avvenire.

Het aantal woekerleningen in Zuid-Italië is door de lockdown “exponentieel” toegenomen, voegde hij toe.

‘Woeker is een ernstige zonde’

De Kerk heeft woeker – het uitlenen van geld tegen een onredelijk hoog rentepercentage – vaak veroordeeld.

“Het is een ernstige zonde, want je verdient geld door te profiteren van de noden van anderen. Dit is anti-menselijk en antichristelijk”, aldus bisschop D’Alise.