fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Meer kerkgangers, langer open: bisschoppen versoepelen coronamaatregelen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 27 januari 2022
image
Een viering in een Engelse kerk waar vanwege coronaregels weinig gelovigen werden toegelaten. De Nederlandse bisschoppen laten per 26 januari weer meer bezoekers toe tijdens vieringen en andere bijeenkomsten. Foto: CNS Photo - Marcin Mazur, bisschoppenconferentie van Engeland en Wales

Kerken mogen weer meer bezoekers toelaten bij een viering of activiteit. Ook zijn Missen of bijeenkomsten in de avond tot 22.00 uur weer mogelijk. De versoepelingen van de coronamaatregelen gingen gisteren in.

Het maximale toegestane aantal aanwezigen tijdens een Mis is vanaf gisteren weer afhankelijk van de grootte van het kerkgebouw. Gelovigen moeten op anderhalve meter van elkaar kunnen zitten. Reserveren is verplicht wanneer verwacht wordt dat het maximum aantal bezoekers van een viering overschreden zal worden. Gezamenlijk koffiedrinken na afloop van een viering wordt nog dringend afgeraden.

Samenzijn – samen zingen

De bisschoppen zeggen in hun bericht verheugd te zijn dat gelovigen nu weer meer mogelijkheden hebben om in de kerk samen te komen, het geloof te delen en de sacramenten te vieren. Juist dat samenzijn en vieren in de kerk missen de gelovigen het meeste, zo bleek uit recent onderzoek van de Actie Kerkbalans.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Uit datzelfde onderzoek kwam eveneens naar voren dat gelovigen samenzang erg missen. Ook aan dat gemis komt nu een einde: sinds woensdag is samenzang weer mogelijk. Koren mogen weer zingen tijdens vieringen en repeteren in de kerk.

Koorleden moeten naast de onderlinge anderhalve meter afstand ook in zigzagopstelling staan. Voor koorrepetities buiten een kerkgebouw gelden de regels van de rijksoverheid. Dit betekent dat koorleden van achttien jaar of ouder alleen met een coronapas worden toegelaten.

Onveranderd

De overige coronaregels blijven verder onveranderd gelden: thuisblijven bij klachten, anderhalve meter afstand houden, de hygiëneregels volgen, goed ventileren en een mondkapje dragen bij verplaatsingen door de kerk en in andere binnenruimtes.

De regels rond het uitreiken en ontvangen van de communie blijven ook nog overeind: uitreiking mag met het eucharistisch pincet of met vooraf gereinigde hand. Hierbij moet een hoestscherm, een gelaatsscherm of ffp2-masker gebruikt worden. De tongcommunie is vooralsnog niet toegestaan. Gelovigen die de hostie niet willen aanraken mogen een eigen corporale – bijvoorbeeld een schone zakdoek – gebruiken.

Einde lockdown

De versoepelingen komen na de persconferentie van het kabinet die dinsdag plaatsvond. Hierin kondigden premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers een einde aan de lockdown aan. Horeca, winkels, culturele instellingen en doorstroomlocaties mogen sinds woensdag weer open tot 22.00 uur. Quarantaineregels zijn versoepeld en (sport)evenementen zijn onder voorwaarden weer toegestaan. Deze regels gelden tot dinsdag 8 maart.

Lees hier het hele persbericht van de bisschoppen.

https://www.kn.nl/donaties/