<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Meer mensen per Mis: Nederlandse bisschoppen versoepelen coronamaatregelen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 2 juni 2021
image
Vanaf zaterdag mogen meer mensen een viering in de kerk bijwonen. De basisregels van het protocol 'Kerkelijk leven op anderhalve meter' blijven wel van kracht. Foto: CNS Photo - Gregory A. Shemitz

Vanaf zaterdag 5 juni gaat het maximum aantal mensen dat bij vieringen in de kerk aanwezig mag zijn, omhoog. De Nederlandse bisschoppen hebben dat vanochtend bekendgemaakt.

Nu de landelijke coronabesmettingen een dalende trend laten zien, wordt de maximale groepsgrootte in katholieke kerken vergroot van dertig naar vijftig bezoekers. Bij grotere kerkgebouwen met meer dan driehonderd zitplaatsen mag nu vijftien procent – in plaats van de tot nu toe gehanteerde tien procent – van het aantal zitplaatsen gebruikt worden. In gebouwen met meer dan duizend zitplaatsen mogen maximaal 250 personen worden toegelaten.

Samenzang nog niet mogelijk

Samenzang is voorlopig nog niet mogelijk. Vooralsnog mogen er volgens de richtlijnen maximaal vier zangers of één cantor tijdens de viering zingen. Voor kinderen tot en met twaalf jaar is hier eerder al een uitzondering op gemaakt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Er mag pas weer samen gezongen worden wanneer het dagelijks aantal besmettingen minder dan 1200 is. Dit aantal valt onder het risiconiveau ‘waakzaam’.

Protocol blijft gelden

De versoepelingen zijn mogelijk zolang de basisregels uit het protocol Kerkelijk leven op anderhalve meter gehandhaafd blijven, schrijven de bisschoppen op hun website. In dit protocol staan onder andere de voorschriften voor het uitreiken van de communie, hygiënemaatregelen, het dragen van mondkapjes en het reserveren van een zitplaats. Ook staat hierin dat parochies voor processies op de openbare weg of voor openluchtvieringen de regelgeving van de lokale overheid moeten volgen.

Dankbaar en blij

De bisschoppen zeggen dankbaar en blij te zijn dat er weer met meer mensen samen de Eucharistie kan worden gevierd.

“Het is deze maand precies een jaar geleden dat – op 1 juni – de publieke vieringen in de kerken konden worden hervat en dat vanaf 14 juni op het hoogfeest van Sacramentsdag de Heilige Communie weer kon worden uitgereikt. Parochies en hun gelovigen zijn in gezamenlijkheid een lange weg gegaan en gaan nu een tijd tegemoet waarin zij weer met meer mensen samen de Eucharistie kunnen vieren als bron en hoogtepunt van heel het christelijk leven (Vaticanum II, Lumen Gentium 11), tot opbouw van de Kerk in de wereld van nu”, aldus de bisschoppen.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.