<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Meer mensenhandel en uitbuiting door corona

Junno Arocho Esteves - CNS 30 juli 2020
image
Archiefbeeld van een protest tegen mensenhandel tijdens een bijeenkomst in Rome in september 2019. Foto: CNS Photo, courtesy International Union of Superiors General

Overheden zijn hard bezig de coronapandemie onder controle te houden. Maar ze moeten snel meer doen om slachtoffers van mensenhandel en uitbuiting te helpen, zegt Caritas Internationalis.

Het katholieke hulp- en ontwikkelingsnetwerk Caritas Internationalis vindt dat er niet voldoende aandacht is “voor de neveneffecten van de huidige pandemie, vooral op migranten en werknemers die zwart werken. Tijdens de coronacrisis worden zij “meer dan anders blootgesteld aan uitbuiting en mensenhandel”.

Dat schrijft de organisatie in een verklaring die dinsdag werd gepubliceerd in samenwerking met COATNET, een groep christelijke organisaties die strijdt tegen mensenhandel. Niet toevallig verscheen de verklaring twee dagen voor de Werelddag tegen mensenhandel vandaag.

Veertig miljoen mensen

In de verklaring wordt aangegeven dat het wereldwijd gaat “om ongeveer veertig miljoen mensen”. Beide organisaties roepen op tot “urgente en gerichte maatregelen om werknemers in informele werksituaties te ondersteunen, onder meer in de huishouding en in de landbouw- en bouwsector, waar de meest kwetsbare mensen werken, vaak zonder benodigde documenten of vergunningen”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Problemen als gebrek aan goede huisvesting en baanzekerheid, zijn verergerd door de maatregelen die overheden nemen om de pandemie te bestrijden.

“Een gebrek aan bewegingsvrijheid door de lockdowns en reisbeperkingen, betekent dat slachtoffers van mensenhandel in veel landen minder kans hebben om te ontsnappen en hulp te zoeken als ze tegen hun wil worden vastgehouden”, zegt Caritas.

“We vragen mensen om waakzaam te zijn en gevallen van mensenhandel en uitbuiting te melden”
- Aloysius John, secretaris-generaal van Caritas Internationalis

Onder hen zijn veel mensen die seksueel worden uitgebuit. Huishoudelijk personeel loopt grotere economische, psychische en psychologische risico’s, “omdat ze tijdens de pandemie nog minder contact hebben met de samenleving”.

Kindermishandeling

Volgens Caritas Internationalis maken de coronamaatregelen het ook moeilijker om mensenhandel en geweld tegen kinderen op te sporen, zeker misbruik via internet waar weinig ouderlijk toezicht is.

“Zo werden tijdens de lockdown in India in elf dagen tijd 92.000 zaken van kindermishandeling gemeld. Kinderen uit economisch kwetsbare gezinnen worden gedwongen op om straat te bedelen. Daarmee lopen ze een groot risico op uitbuiting”, aldus Caritas.

Toegang tot basisvoorzieningen

Aloysius John, secretaris-generaal van Caritas Internationalis, zei dat de aandacht voor corona “ons er niet van mag weerhouden om te zorgen voor mensen die het meest kwetsbaar zijn voor mensenhandel en uitbuiting”.

John zegt dat kwetsbare mensen de slachtoffers van uitbuiting en mensenhandel “urgent aandacht nodig hebben”. Ook roept hij overheden op om te zorgen voor directe toegang tot basisvoorzieningen, zoals slaapplekken en juridische hulp.

Waakzaam zijn

“Daarnaast roepen we instellingen en burgerrechtenorganisaties op om kinderen tegen misbruik en uitbuiting te beschermen, ook via internet en nieuwe media. En we vragen mensen om waakzaam te zijn en gevallen van mensenhandel en uitbuiting te melden”, aldus John.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.