fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Minder pelgrims en ook nog corona: bedevaartorganisaties gaan samenwerken

KN Redactie 31 juli 2020
image
Archieffoto van een groep pelgrims op bezoek in Lourdes. Door de coronacrisis was het Franse bedevaartsoord een tijd lang gesloten en moesten ook Nederlandse bedevaartorganisaties hun reizen annuleren. Foto: CNS Photo – Paul Haring

De al eerder ingezette daling van het aantal pelgrims en daarbovenop de coronacrisis noopt VNB en Huis voor de Pelgrim tot “intensievere samenwerking”.

De directies van het in Tilburg gevestigde VNB en het Maastrichtse Huis voor de Pelgrim (NLZ en Limburgse Bedevaarten) spraken al sinds dit voorjaar over nauwere samenwerking.

Beide organisaties schrijven op hun websites dat “de ontwikkeling op het gebied van aantallen pelgrims, vervoersmogelijkheden en de recente coronacrisis het voor de twee bedevaartorganisaties nodig maakt om meer samen op te trekken”.

Als de samenwerking goed bevalt, willen VNB en Huis voor de Pelgrim die in de toekomst mogelijk verder intensiveren.

Alle bedevaarten geannuleerd

Door de uitbraak en wereldwijde verspreiding van het coronavirus kwam het toerisme wereldwijd nagenoeg stil te liggen. Ook VNB en Huis voor de Pelgrim moesten al hun bedevaarten noodgedwongen annuleren.

In juni maakten beide organisaties bekend dat ze de gehele rest van dit jaar geen reizen naar Lourdes en andere bedevaartsoorden organiseren.

Dat was “een ingrijpende beslissing” zei Olivier Dols van Huis voor de Pelgrim toen. Haske Megens van VNB liet weten: “We durven het voor 2020 niet aan in deze omstandigheden. We kunnen en willen die risico’s niet dragen.”

In 2021 weer reizen

De organisaties willen in 2021 voor het eerst gezamenlijk enkele bedevaarten gaan organiseren en uitvoeren: twee reizen naar Lourdes (in februari en oktober) en een naar een andere bestemming.

Daarnaast biedt elke organisatie nog gewoon het eigen reguliere bedevaartprogramma aan.

Lourdes en andere bestemmingen

Het Brabantse VNB organiseert sinds 1883 bedevaarten naar Lourdes. Het Limburgse Huis voor de Pelgrim doet datzelfde sinds 1921.

De laatste decennia organiseren beide organisaties ook reizen naar andere bedevaartbestemmingen, zoals Rome, Israël en Fatima. Jaarlijks gaan ruim zesduizend pelgrims op reis met de twee bedevaartorganisaties.