fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

[UPDATE] Miraculeus kruis naar Vaticaan gebracht voor Urbi et Orbi

Sanne Gerrits 26 maart 2020
image
Paus Franciscus bad op 15 maart bij het miraculeuze kruis Foto: CNS photo/Vatican Media

UPDATE – Het Urbi et Orbi wordt vrijdag uitgezonden door de KRO-NCRV op NPO 2. De uitzending begint om 17.55 uur.

Het miraculeuze kruis waar paus Franciscus onlangs bij bad, is naar het Sint-Pietersplein verplaatst.

Op deze manier is het aanwezig bij de pauselijke Urbi et Orbi-zegen aanstaande vrijdag.

Mini-bedevaart

Onlangs maakte paus Franciscus een mini-bedevaart naar het kruis, om een einde af te smeken aan de coronapandemie. Het kruis is woensdagavond weggenomen uit de San Marcello al Corsokerk door het pauselijk personeel. Vandaag of morgen zal het waarschijnlijk op het Sint-Pietersplein geplaatst worden.

Een kruis met ervaring

Het kruis wordt miraculeus genoemd sinds het als enige religieuze voorwerp heel uit een kerkbrand kwam in 1519. Drie jaar later werd het gebruikt tijdens een pestepidemie in Rome. Vanuit een klooster aan de Via del Corso werd het kruis toen naar het Sint-Pietersplein gedragen, waarbij men stopte in iedere Romeinse wijk.

De processie duurde 16 dagen, van 4 augustus tot aan 20 augustus 1522. Toen het kruis terugkeerde in de Sint Marcellus, was de pest verdwenen.

Eens per 50 jaar

Sindsdien vindt er eens in de 50 jaar, in ieder heilig jaar, een processie met het kruis plaats. Op de achterkant van het kruis staan de namen van de pausen gegraveerd die zo’n processie meemaakten.

De laatste paus wiens naam de achterkant siert is paus Johannes Paulus II. Hij omarmde het kruis tijdens de ‘Dag van Vergeving’ in het jubeljaar 2000.