fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Mondkapjes en anderhalve meter opnieuw terug in de kerk

Selinde van Dijk-Kroesbergen 11 november 2021
image
In katholieke kerken worden de mondkapjes en de afstandsregel weer ingevoerd, zoals hier in een Italiaanse kerk. Foto: Gabriella Clare Marino - unsplash.com

De Nederlandse bisschoppen maakten woensdagmiddag bekend dat mensen bij verplaatsingen tijdens vieringen en bijeenkomsten per direct weer mondkapjes moeten dragen. Ook willen ze dat mensen onderling weer anderhalve meter afstand van elkaar houden. Ze sluiten verdere aanscherpingen van de coronaregels niet uit, afhankelijk van de uitkomst van de persconferentie van het kabinet vrijdag.

Onder voorwaarde dat ruimtes goed geventileerd zijn en dat de afstandsregel in acht wordt genomen, zijn volkszang en koorzang vooralsnog toegestaan. Voor repetities die buiten de kerk plaatsvinden, gelden de regels voor koorrepetities van de overheid.

Verdere verscherpingen

Vrijdag 5 november lieten de bisschoppen nog weten dat ze voorlopig geen verdere uitbreiding van de basisregels zouden invoeren. Wel zeiden ze “zich voor te bereiden op een mogelijke aanscherping van deze regels”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook dit keer wijzen de bisschoppen erop dat het waarschijnlijk niet bij deze maatregelen blijft. Met welke eventuele andere coronamaatregelen gelovigen rekening zullen moeten houden laten ze in hun bericht niet weten – hierop zullen ze zich beraden na de persconferentie die het kabinet vrijdag houdt.

Respectvol met elkaar omgaan

De bisschoppen roepen alle katholieken – gevaccineerd en niet-gevaccineerd – op om “respectvol met elkaar om te blijven gaan”. Tot slot danken ze de gelovigen voor hun inzet die opnieuw van hen verwacht wordt.

Onlangs werden ook in België de coronamaatregelen in de kerken weer aangescherpt.