fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Na 1 juni weer naar de Mis? Waarschijnlijk komende week uitsluitsel

Sanne Gerrits 15 mei 2020
image
Een man bidt in een Amsterdamse kerk. Foto: CNS Photo - Cris Toala Olivares, Reuters

De Nederlandse bisschoppen zijn er nog niet uit, wanneer en hoe vieringen weer publiek toegankelijk zullen zijn. Uit rondvraag bij alle Nederlandse bisdommen blijkt dat er constant overlegd wordt, maar nog niets besloten is. De huidige maatregelen gelden tot 1 juni.

Alle woordvoerders van de zeven bisdommen wachten op een bericht vanuit de kerkprovincie. De woordvoerder daarvan zal communiceren wat de Nederlandse bisschoppen hebben besloten over de ‘exitstrategie’ uit de coronalockdown van de Kerk in Nederland.

Kerkprovincie: ‘Waarschijnlijk komende week protocol’

Woordvoerster Anna Kruse van de kerkprovincie laat desgevraagd weten dat de bisschoppenconferentie “hard werkt aan een protocol voor de vieringen na 1 juni”.

Dat “moet erin voorzien dat er waardig en veilig kan worden gevierd met inachtneming van de richtlijnen van de overheid op het gebied van corona en het vraagt tijd om dit in detail goed voor te bereiden”. Kruse verwacht dat het protocol “volgende week gedeeld kan worden met de parochies”.

Andere kerkgenootschappen

Binnen Nederland hebben andere kerkgenootschappen, zoals de Protestantse Kerk in Nederland, hun protocol en data reeds gepubliceerd. De Belgische bisschoppenconferentie meldde deze week al het ontwerpprotocol rond te hebben.

Geen versoepeling tot aan Pinksteren

Op 8 mei schreven de Nederlandse bisschoppen dat er “via het eigen bisdom” “zo spoedig mogelijk” gecommuniceerd zou worden wat er na 1 juni zou gaan gebeuren.

Voor het bisdom Roermond is het tot die tijd duidelijk. Woordvoerder Matheu Bemelmans geeft aan: “Er is geen sprake van versoepeling. Tot 1 juni is alles zoals eerder werd afgesproken.”

Snel uitsluitsel

Bisschop-coadjutor Hendriks van Haarlem-Amsterdam schreef op zijn weblog eerder al dat de plannen zeker niet voor vrijdag 15 mei te verwachten waren.

“Ik heb gisteren de bisschop nog gesproken, hij zit er behoorlijk mee in zijn maag. Er wordt constant gepraat, maar ze zijn er nog niet uit”
- Woordvoerder bisdom Groningen-Leeuwarden

In de maag

“Het is afwachten”, zegt woordvoerder Marc de Koning van het bisdom Breda. “Waarschijnlijk willen de bisschoppen heel zorgvuldig te werk gaan.”

“Ook de bisschop van Groningen-Leeuwarden zit er behoorlijk mee in zijn maag”, zegt zijn woordvoerder Lammert de Hoop. “Ik heb gisteren de bisschop nog gesproken. Er wordt constant gepraat, maar ze zijn er nog niet uit.”

Wachten op klare wijn

Woordvoerder Freek van Genugten van het bisdom Den Bosch zegt dat er in de middag van 15 mei of anders komende maandag een verklaring gaat komen. Hij vraagt zich af: “Zal er dan vanmiddag klare wijn geschonken worden? Of misschien kunnen we beter zeggen: komt er witte rook? We wachten met nieuwsgierigheid en enthousiasme af.”