<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Nederlandse bisschoppen: bid veel en zorg voor zieken en eenzamen

Sanne Gerrits 16 maart 2020
image
"Ik druk ik u op het hart thuis de nodige tijd te nemen voor het gebed", schrijft kardinaal Wim Eijk. Foto: Ben White - unsplash.com

De Nederlandse bisschoppen willen de gelovigen bemoedigen, nu er geen publiek toegankelijke Missen meer zijn in het weekend.

Dit schrijven verschillende bisschoppen in brieven aan de gelovigen in hun bisdommen. De brieven begeleiden de maatregelen die de bisschoppenconferentie trof om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

In alle bisschoppelijke brieven worden de maatregelen “zeer ingrijpend” genoemd. Niemand weet hoe lang deze gaan duren, zeggen ze.

Goede medewerking

De Rotterdamse bisschop Hans van den Hende schrijft te hopen op een goede medewerking: “Ik wil u op voorhand danken dat u in de parochies en instellingen in ons bisdom de maatregelen in alle zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid ter harte wilt nemen, in het besef dat voornoemde maatregelen in combinatie met een overvloed aan berichtgeving in de media, tevens de nodige bezorgdheid en misschien wel angst teweegbrengen.”

 

“In kracht van het gebed zijn wij allen, juist in deze dagen, geroepen om anderen van dienst te zijn, heel bijzonder zieken, ouderen en eenzamen”
- Bisschop Gerard de Korte

De bisschoppen raden iedereen aan via internet de Mis te volgen en veel te bidden. Zo schrijft kardinaal Eijk: “Ik roep in herinnering wat de Nederlandse bisschoppen vandaag in hun verklaring hebben geschreven over de waarde van de geestelijke communie: ‘Door het verlangen om Christus te ontvangen, schenkt Hij ons ook door deze ‘geestelijke communie’ zijn genade’. Ook druk ik u op het hart thuis de nodige tijd te nemen voor het gebed, vooral het rozenkransgebed, en het biddend overwegen van Gods Woord.”

Zorg voor zieken en eenzamen

Het hart van de bisschoppen gaat uit naar alle zieken en eenzamen. Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch schrijft: “Laten wij heel bijzonder bidden voor de mensen die getroffen zijn door het virus. Maar ook voor alle artsen en verpleegkundigen die dag in dag uit hard werken om de nood van zieken te lenigen. In kracht van het gebed zijn wij allen, juist in deze dagen, geroepen om anderen van dienst te zijn, heel bijzonder zieken, ouderen en eenzamen.”

‘Sterkte en zegen’

Bisschop-coadjutor Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam wenst aan iedereen “die dit leest of hoort sterkte en zegen toe in deze dagen. Ik denk aan U allen in mijn gebed en bij de viering van de Eucharistie. Mijn agenda is een stuk leger gewor­den, maar al is het lastiger geworden elkaar fysiek te ontmoeten – zeker als het gaat om grotere bijeenkomsten – we blijven met elkaar verbonden door ons gemeenschappelijk gebed, in het bij­zonder door het noveengebed waartoe ik U allen graag wil uitnodigen.”

Gebed tot Sint-Servaas

Bisschop Harrie Smeets van  heeft zondagmiddag bij de Noodkist van Sint-Servaas gebeden voor iedereen die getroffen is door het coronavirus. In de Noodkist worden de relieken van Sint-Servaas bewaard, de eerste bisschop in het huidige Nederland.

Sinds de middeleeuwen wordt de kist in tijden van nood in processie door Maastricht gedragen. Omdat met de Noodkist de straat opgaan nu niet verstandig is, heeft de bisschop in kleine kring bij de schrijn een gebed uitgesproken, meldt het bisdom Roermond.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.