fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Nederlandse bisschoppen laten veel coronamaatregelen los

Selinde van Dijk-Kroesbergen 24 februari 2022
image
Pincet of hoestscherm zijn niet meer verplicht bij de uitreiking van de communie. Per 25 februari mogen priesters de communie met hun vooraf gereinigde hand uitreiken. Foto: Thays Orrico - Unsplash

Geen hoestscherm, gelaatscherm, mondkapje of pincet meer: de Nederlandse bisschoppen schrappen per 25 februari met dankbaarheid een aantal coronamaatregelen die de afgelopen twee jaar golden. De tongcommunie en het gebruik van wijwater zijn vanaf vrijdag ook weer toegestaan.

“We weten dat alle gelovigen hiernaar uitkijken”, schrijven de bisschoppen in een bericht woensdagavond op rkkerk.nl.

Maar ze vragen ook om rekening te houden met mensen met een kwetsbare gezondheid die om die reden wellicht een mondkapje dragen of afstand willen houden. “Laten we met elkaar ervoor zorgen dat iedereen in de kerk de liturgie veilig mee kan vieren”, aldus de bisschoppen.

Uitreiking communie

Vorige week lieten de bisschoppen al weten dat met ingang van vrijdag 25 februari de verplichting om anderhalve meter afstand te bewaren en om mondkapjes te dragen afgeschaft wordt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In navolging hierop kwamen ze woensdag met het besluit dat er geen coronaregels meer zijn bij de uitreiking van de communie, behalve dat de priester vooraf zijn handen goed reinigt. Wel raden ze aan om de handcommunie op een andere plaats uit te reiken dan de tongcommunie. Verder vragen ze bezoekers die de communie op de tong willen ontvangen op een bidstoel te knielen tijdens de uitreiking ervan.

Geen handen schudden

Handen schudden zit er wat de bisschoppen betreft voorlopig nog niet in: niet bij de vredeswens en niet bij het koffiedrinken. Ook mag de collectemand niet van hand tot hand worden doorgegeven.

Het askruisje mag op Aswoensdag daarentegen wel met de hand op het voorhoofd worden aangebracht. Ook mag de as over het hoofd gestrooid worden. De bisschoppen raden priesters hierbij wel aan om een mondkapje te dragen.

Basisadviezen

Omdat de pandemie nog niet voorbij is, benadrukken de bisschoppen het belang van de basisadviezen om de verspreiding van Covid te beperken. Daarom raden zij goede hygiëne (handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog), geen handen schudden, goed ventileren en thuisblijven met verkoudheidsklachten vooralsnog dringend aan.

https://www.kn.nl/donaties/