<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Nederlandse en Belgische bisschoppen vragen alle klokken te luiden met Pasen

Sanne Gerrits 9 april 2020
image
Foto: Chris Barbalis - Unsplash

De Nederlandse Bisschoppenconferentie vraagt alle parochies om op Eerste Paasdag, zondag 12 april, tussen 12.00 en 12.15 uur de kerkklokken te luiden. Zij willen zo de gelovigen en allen die het horen, een hart onder de riem steken en oproepen tot gebed om zo samen Pasen te beleven. Ook vanuit de Belgische bisschoppen komt de oproep de klokken te luiden. 

De bisschoppen zien hierin een manier om met elkaar in gebed verbonden te zijn, nu de kerken gesloten zijn en niet publiekelijk Pasen vieren vanwege het coronavirus.

Uitnodiging tot gebed

Ook andere kerkgenootschappen zijn uitgenodigd mee te doen aan dit initiatief. De bisschoppen hopen dat de klokken, die Pasen verkondigen, de mensen zullen uitnodigen in gebed stil te staan bij de verrijzenis. In gebed kan worden gedankt voor de boodschap van Pasen maar ook worden gebeden voor de situatie in ons land in verband met het coronavirus en allen die lijden onder de gevolgen daarvan.

“Ook dit jaar zal het Pasen zijn!”

“Het laatste woord is Leven, eeuwig leven”, schrijven de bisschoppen in hun Paasbrief. “Ondanks alle onzekerheid en verdriet die ons overkomen, mogen we aan dat Woord vasthouden. Christus, het Woord dat leven geeft, leven in overvloed, is en blijft onze zekerheid. In die geest wensen wij u, ook en juist in deze dagen, een Zalig Pasen.”

Een stille Pasen

Ook de Belgische bisschoppen roepen alle kerken op met Pasen om 12 uur alle kerkklokken te luiden als teken van troost en hoop voor de slachtoffers van het coronavirus.

“Het wordt straks een stille Pasen”, vertellen de Belgische bisschoppen op Kerknet.be. Maar de bisschoppen willen het niet minder Pasen laten zijn voor hun gelovigen: “Uitgerekend in een moeilijke tijd als deze brengt de paasboodschap licht en kleur:  Jezus overwint de dood; wanhoop verandert in  hoop; wat zwak scheen, wordt sterk. Niet de dood maar het leven heeft het laatste woord.”

Verbonden

“Mogen onze klokken troost en hoop bieden aan slachtoffers van het coronavirus en aan al wie hen nabij zijn. Mogen ze een hart onder de riem steken bij wie strijden tegen het coronavirus, in het bijzonder bij onze zorgverstrekkers. Mogen ze ons allen met elkaar verbinden. Ook dit jaar zal het Pasen zijn!”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.