<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Nederlandse kloosters hard geraakt door het coronavirus

KN Redactie 18 mei 2020
image
De kloosterlingen in Huize Bijdorp volgden de uitvaart van hun medebroeders en -zusters in verband met het coronavirus op hun kamers. Screenshot: dominicanen.nl

Door het coronavirus overlijden meer broeders en zusters uit Nederlandse kloostergemeenschappen dan normaal. Velen van hen wonen in een verpleegtehuis. Ook financieel worden kloosters getroffen door verminderde verkoop van kloosterproducten en de sluiting van de gastenverblijven.

Erica Op’t Hoog, woordvoerster van de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) deelt haar bezorgdheid met het Algemeen Dagblad: “Hoe de cijfers aan het eind van het jaar eruit zien, valt nog niet te voorspellen, maar we verwachten wel dat er opnieuw een flinke afname zal zijn.”

“Juist vanwege de hoge gemiddelde leeftijd en het feit dat een aanzienlijk deel van de religieuzen in verzorgingshuizen of vergelijkbare situaties woont, zijn er inderdaad meer overledenen dan in voorgaande jaren.”

Woekerend virus

In het nieuws kwamen verschillende kloosters voorbij waar het coronavirus om zich heen greep. Bij de Zusters van Liefde in Tilburg overleden volgens het AD binnen twee weken dertien van de 128 zusters. Ook de Fraters van Tilburg verloren vier leden, onder wie voormalig overste Harrie van Geene.

Bij de Zusters van Liefde in Schijndel overleden inmiddels tien zusters. Vier broeders en zusters in Huize Bijdorp in Voorschoten stierven aan het coronavirus. En in het karmelklooster in het Twentse Zenderen overleden twee van de negentien kloosterlingen. Drie anderen raakten besmet.

Financieel getroffen

Volgens de KNR worden de kloosters ook financieel getroffen, stelt de KNR in AD. “Door de coronamaatregelen zijn gastenverblijven gesloten en de verkoop van onder meer wijn en abdijbier en andere kloosterproducten deels stilgevallen. Tegelijk komen kloosters in veel gevallen niet in aanmerking voor de steunmaatregelen van de overheid.”

‘Hopen op betere tijden’

Eerder bleek uit een rondgang van KN al hoezeer verschillende bezinningshuizen en kloosters in de financiële problemen komen door verminderde inkomsten. “Het is wachten tot het weer opstart, en hopen op betere tijden,” zegt pater Thomas Kremer van het Willibrordushuis in Den Haag. “Wij teren nu in op onze reserves en groot onderhoud zal moeten wachten.”

Heftige periode

Dat de kloosterlingen geen afscheid konden nemen van hun dierbare overleden broeders en zusters, maakt het verlies extra zwaar en moeilijk. “We hebben hier geen woorden meer voor, zo heftig is deze periode voor de zusters,” zei bestuurssecretaris Judith de Raat van de Zusters van Liefde in Tilburg.

Ondersteuningsactie

Overste Regina Plat uit Huize Bijdorp startte een actie om haar medebroeders en -zusters te ondersteunen: ze vraagt mensen om een kaart naar de gemeenschap te sturen.

“Het zou mooi zijn als wij die kapel een beetje konden vullen met kaarten die onze verbondenheid uitdrukken: bij voorkeur kaarten van kaarsen of andere lichtjes. Als de quarantaine straks wordt opgeheven, kan er een ketting van kaarten hangen, als ware het een ketting van gebed”, schrijft zij op dominicanen.nl.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.