<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

‘Onze beurt om te helpen’: Chinees bisdom schenkt mondkapjes aan Vaticaan

Catholic News Service 20 maart 2020
image
Een vrouw in Milaan steekt een nagenoeg lege straat over. Foto: CNS Photo – Daniele Mascolo, Reuters

Een Chinees bisdom heeft duizenden mondkapjes geschonken aan gemeenschappen in het Vaticaan en Italië om hen te helpen het coronavirus te bestrijden.

Het bisdom Xi’an legde de hand op 24.000 medische wegwerpkapjes en stuurde die naar het Vaticaan en gemeenschappen in onder anderen Milaan en Bologna.

“Toen het Chinese vasteland geconfronteerd werd met de epidemie, hielpen de Heilige Stoel en de Italiaanse Kerk door het sturen van medische mondkapjes. We hebben het virus nu effectief onder controle, maar nu lijdt Italië. Het is onze beurt om hen te helpen”, zei priester Chen Ruixue tegen persbureau UCA News.

‘Samenwerken om pandemie te overwinnen’

Het coronavirus, zei hij, “is de publieke vijand van de mensheid. Alleen als alle mensen samenwerken om de ziekte te bestrijden, kunnen we de pandemie overwinnen.”

De mondkapjes konden volgens de priester worden aangekocht met giften van parochianen.

‘Bewonderenswaardig en noodzakelijk’

Chen zei dat hem was verteld dat de mondkapjes die aan het Vaticaan zijn geschonken, worden uitgedeeld aan “de behoeftige mensen op straat, wat bewonderenswaardig en noodzakelijk is”.

Het aartsbisdom Milaan ligt in het zwaarst getroffen gebied van Italië. Sommige groepen en families uit Milaan hebben jarenlang studenten van een Chinees theologisch instituut ondersteund, aldus Chen.

‘We hopen dat dit sommige mensen helpt’

“Italië heeft nu hulp nodig. We zullen ons best blijven doen om meer materiaal bijeen te brengen en te doneren om de epidemie te bestrijden”, aldus Chen.

“We hopen van harte dat deze donaties, hoe klein ze ook zijn, sommige mensen zullen helpen. Het zal ook de vriendschap tussen China en het Vaticaan en China en Italië helpen bevorderen.”

‘Economisch leven Chinezen weer normaal’

In China is het “economische leven van de mensen weer normaal” nu het aantal nieuwe infecties afneemt, zei Chen.

Het virus werd voor het eerst gemeld in de Centraal-Chinese stad Wuhan in december, waarna het zich over de wereld verspreidde.

Italië heeft nu meeste sterfgevallen

Op 19 maart had China 81.139 gevallen van COVID-19 gemeld met 3253 sterfgevallen. Het aantal nieuw gediagnosticeerde gevallen op 18 maart bedroeg slechts 34. Het dodental daalde tot slechts acht op 18 maart.

Inmiddels is Italië China voorbijgestreefd als land met het hoogste aantal corona-sterfgevallen. Alleen al op 18 maart stierven in Italië ten minste 475 mensen.

>> Meer corona-nieuws: www.kn.nl/corona

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.