<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Ook paus pleit voor wereldwijd staakt-het-vuren

Sanne Gerrits 30 maart 2020
image
Paus Franciscus tijdens zijn gelivestreamde angelustoespraak op 22 maart. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Paus Franciscus pleitte afgelopen zondag voor een wereldwijd staakt-het-vuren, zodat de aandacht uit kan gaan naar de bestrijding van het coronavirus.

“Het virus kent geen grenzen,” zei paus Franciscus tijdens zijn angelustoespraak van 29 maart.

Hij drong er bij landen die in conflict zijn met elkaar op aan om gehoor te geven aan de oproep van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres tot een wereldwijd staakt-het-vuren.

“Samen focussen we op het echte gevecht voor ons leven, de strijd tegen het coronavirus.”

‘Vijandigheid overwinnen door dialoog’

De paus zei: “Ik nodig iedereen uit iedere vorm van oorlogsgeweld te stoppen. Zo kunnen corridors van humanitaire hulp geopend worden, zodat kwetsbaren geholpen kunnen worden.”

“Conflicten worden niet opgelost door oorlog”, voegde hij eraan toe. “Overwin vijandelijkheid en verschil door dialoog en een constructieve zoektocht naar vrede.”

Jemen

Guterres doelde met name op de strijdende groepen in Jemen, waar een humanitaire crisis heerst. Volgens persbureau Reuters is in het land gehoor gegeven aan de oproep.

“De gezamenlijke toewijding tegenover deze pandemie kan leiden tot het herkennen van de noodzaak om onze broederbanden aan te halen als leden van éénzelfde familie”, zei paus Franciscus.

Overvolle gevangenissen

De paus riep regeringsleiders ook op aandacht te hebben voor de gevangenen tijdens de pandemie. In veel delen van de wereld zijn gevangenissen overvol, wat kan leiden tot tragedies, zei de paus.

Voorkom tragedies

“Op dit moment gaan mijn gedachten uit naar alle mensen die kwetsbaar zijn doordat zij gedwongen in een groep leven”, aldus Franciscus. “Ik vraag de autoriteiten aandacht te hebben voor dit serieuze probleem en de nodige maatregelen te treffen om tragedies te voorkomen in de toekomst.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.