fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Paus: ‘Coronacrisis legt politieke hypocrisie bloot’

Anton de Wit 8 april 2020
image
Paus Franciscus tijdens de dagelijkse ochtendmis in Domus Sanctae Marthae, op 6 april. Foto: CNS photo/Vatican Media

Paus Franciscus heeft fel uitgehaald naar regeringsleiders die tijdens de coronacrisis een politiek van de ‘wegwerpcultuur’ bedrijven. Dat deed hij in een vandaag verschenen interview met het Engelse weekblad The Tablet.

“Het is waar, verschillende regeringen hebben voorbeeldige maatregelen genomen om de bevolking te beschermen, op basis van heldere prioriteiten”, zo reageert paus Franciscus op de suggestie van de interviewer dat overheden door een quarantaine af te roepen, welzijn boven welvaart verkiezen.

“Maar we beseffen nu dat al ons denken, of we het leuk vinden of niet, gevormd is rond de economie. In de wereld van de financiën lijkt het normaal geworden om mensenlevens op te offeren, om een politiek van de wegwerpcultuur te bedrijven, van het begin tot het eind van het leven.”

Daklozen

Als voorbeeld noemt hij de daklozenproblematiek. “Op dit moment blijven de daklozen dakloos. Ik zag laatst een foto van een parkeerterrein in Las Vegas waar zij in quarantaine waren geplaatst. Tegelijkertijd staan de hotels leeg. Maar de daklozen mogen niet naar een hotel. Dat is de wegwerpcultuur in de praktijk.”

“Dit is een tijd voor integriteit”
- Paus Franciscus

“Deze crisis raakt ons allemaal, rijk en arm, en plaatst een schijnwerper op hypocrisie”, zo stelt paus Franciscus verderop in het interview. “Ik maak me zorgen over de hypocrisie van bepaalde personen binnen de politiek, die spreken over het tegengaan van de crisis, van het probleem van honger in de wereld, maar die tegelijkertijd wapens produceren. Dit is een tijd om zich te bekeren van dergelijke functionele hypocrisie. Dit is een tijd voor integriteit. Ofwel we zijn consequent in onze overtuigingen, of we verliezen alles.”

Geluidsopname

Het interview, met de Engelse journalist en pausbiograaf Austen Ivereigh, kwam tot stand op basis van schriftelijke vragen, die de paus in een 45 minuten durende geluidsopname beantwoordde.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.