fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Paus: je laten vaccineren is een ‘daad van liefde’

Anton de Wit 18 augustus 2021
image
Een billboard in San Diego roept mensen op het coronavaccin te vertrouwen en niet te geloven in geruchten. De vaccinatiegraad onder met name Hispanics in de VS blijft achter. Een nieuwe campagne met een boodschap van de paus moet daar verandering in brengen. Foto: CNS photo - Mike Blake, Reuters

Paus Franciscus en verschillende aartsbisschoppen uit Noord- en Zuid-Amerika roepen mensen in een videoboodschap op zich te laten vaccineren tegen corona.

“Dankzij Gods genade en het werk van velen, hebben we nu vaccins die ons beschermen tegen Covid 19”, zei de paus in de vandaag verschenen video. De vaccins brengen volgens Franciscus “hoop op het einde van de pandemie, maar alleen als ze voor iedereen beschikbaar zijn en als we samenwerken”.

Je laten vaccineren is “een daad van liefde”, vervolgt de paus. “Liefde voor jezelf, liefde voor onze families en vrienden, en liefde voor alle volken. Liefde is ook sociaal en politiek.”

‘Kleine gebaren’

Die sociale en politieke liefde wordt volgens paus Franciscus opgebouwd door “kleine, individuele gebaren, die in staat zijn om samenlevingen te veranderen en verbeteren.”

“Je laten vaccineren is een eenvoudige maar diepgaande manier om voor anderen te zorgen, met name de meest kwetsbaren.”

Ideële campagne

De paus en aartsbisschoppen brachten hun videoboodschap uit in samenwerking met The Ad Council, een ideële reclamestichting uit de VS die momenteel een campagne voert om de vaccinatiegraad te verhogen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Eerder was al een vergelijkbare video uitgebracht met oud-presidenten Carter, Clinton, Bush en Obama. Door nu religieuze leiders te strikken hoopt The Ad Council ook de vaccinatiebereidheid in geloofsgemeenschappen te vergroten.

Vaccinatie bij Hispanics blijft achter

Van de totale Amerikaanse volwassen bevolking is volgens recente data momenteel 72 % gevaccineerd, onder Hispanics is dat 67 %.

“Je laten vaccineren is een eenvoudige maar diepgaande manier om voor anderen te zorgen, met name de meest kwetsbaren”
- Paus Franciscus

Sociaal-economische omstandigheden en opleidingsniveau lijken daarbij een belangrijkere rol te spelen dan religieuze motieven. Maar recent Amerikaans onderzoek heeft laten zien dat geloofsgemeenschappen en kerkleiders wel een belangrijke rol kunnen spelen bij het over de streep trekken van twijfelaars.

Vaccinsceptische kardinaal aan de beademing

De grimmige ironie wil dat de videoboodschap samenvalt met het nieuws dat een van de meest prominente katholieke vaccinsceptici, kardinaal Raymond Burke, aan de beademing ligt vanwege een coronabesmetting. Aanvankelijk tweette de kardinaal nog redelijk luchtig dat hij positief getest was, maar het relatief goed maakte.

Inmiddels is echter duidelijk geworden dat zijn toestand snel achteruit is gegaan. Hij is opgenomen in het ziekenhuis en aan de beademing gelegd. Op zijn officiële Twitterkanaal wordt zijn toestand nu omschreven als “ernstig maar stabiel”.

https://www.kn.nl/abonnementen/