fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Paus over pandemie: ‘Tijd om liefde en vriendelijkheid te herontdekken’

Catholic News Service 18 maart 2020
image
Uitkijkend over een leeg Sint-Pietersplein zegende paus Franciscus zondag Rome. Foto: CNS Photo - Vatican Media via Reuters

De corona-pandemie biedt de kans om het belang van kleine, concrete gebaren van genegenheid en zorg voor anderen te herontdekken. Dat zegt paus Franciscus in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica.

“Soms ervaren we alleen een virtuele vorm van communicatie met elkaar. In plaats daarvan zouden we een nieuwe nabijheid moeten ontdekken. Concretere relaties van aandacht en geduld”, aldus Franciscus in het telefonische interview dat woensdag verscheen.

Paus dankt mensen die virus bestrijden

De paus noemde als voorbeeld van deze concreetheid de zelfopoffering van degenen die in de frontlinie werken om het leven van mensen te redden. “Ik dank degenen die zichzelf op deze manier aan anderen geven”, zei hij.

Daarnaast vroeg de paus om allen die een dierbare hebben verloren door het virus, nabij te zijn: “Troost moet nu ieders toewijding zijn.”

‘In kleine dingen ligt onze schat’

De paus werd ook gevraagd hoe mensen deze tijd van gedwongen isolatie of quarantaine het beste kunnen gebruiken.

“We moeten de concreetheid van kleine dingen herontdekken, kleine gebaren van aandacht die we naasten, onze familie en onze vrienden kunnen bieden. We moeten begrijpen dat in kleine dingen onze schat ligt.”

‘Luister naar elkaar’

Franciscus zei dat sommige gezinnen hun maaltijden normaal gesproken in stilte doorbrengen “omdat de ouders televisiekijken terwijl ze eten en kinderen op hun mobiele telefoon zitten”. Ze zijn “allemaal geïsoleerd van elkaar zonder communicatie”.

“Naar elkaar luisteren is belangrijk, want zo kunnen we de behoeften, inspanningen en verlangens van de ander begrijpen. Deze taal, gemaakt van concrete gebaren, moet worden beschermd. Naar mijn mening zou de pijn van deze dagen ons moeten openen voor deze concreetheid”, aldus de paus.

‘Ik vroeg de Heer de epidemie te stoppen’

Paus Franciscus werd ook gevraagd waarvoor hij bad toen hij op 15 maart twee kerken in Rome bezocht.

Daarmee maakte hij een mini-bedevaart naar een beroemde icoon en een miraculeus kruis. Die zijn beide eerder in de geschiedenis gebruikt bij het afsmeken van hulp bij epidemieën.

“Ik heb de Heer gevraagd om de epidemie te stoppen: ‘Heer, stop die met uw hand.’ Daar heb ik voor gebeden.”