<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Paus pleit opnieuw voor eerlijke distributie coronavaccin

Catholic News Service 22 september 2020
image
Paus Franciscus spreekt de leden van de 'Farmaceutische Bank' toe in het Vaticaan. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Paus Franciscus heeft opnieuw opgeroepen tot een ethische distributie van een eventueel Covid-19-vaccin. Hij pleit voor beschikbaarheid van het vaccin voor iedereen, vooral voor degenen die het financieel moeilijk hebben.

De paus sprak afgelopen zaterdag met leden van de Italiaanse Farmaceutische Bank. Dit is een liefdadigheidsorganisatie die medicijnen levert aan de armen. Franciscus zei dat de economische crisis die door de pandemie is veroorzaakt, een licht heeft geworpen op de armoede in de wereld, inclusief “farmaceutische armoede”.

‘Vaccin moet universeel zijn’

“Ik herhaal dat het triest zou zijn als bij het verstrekken van het vaccin voorrang zou worden gegeven aan de rijksten”, aldus de paus.

Hij vindt dat het vaccin geen eigendom mag worden van een bepaald land, waardoor het niet voor iedereen beschikbaar zou zijn. “Het moet universeel zijn, voor iedereen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

‘Onderschat’ probleem

Volgens haar website werd de Farmaceutische Bank in 2000 opgericht door een groep jonge apothekers. Zij waren ervan overtuigd dat het gebrek aan medicijnen voor arme mensen een “onderschat” probleem was.

Zoals de voedselbanken voedsel aan de armen verstrekken, verstrekt de Farmaceutische Bank medicijnen aan de armen. Inmiddels zijn er vestigingen in heel Italië en in Spanje, Portugal en Argentinië.

‘Kloof tussen mensen’

In zijn toespraak reflecteerde de paus op de kwetsbare gezondheid van degenen die in armoede leven en geen medicijnen of behandeling kunnen krijgen. De oorzaak hiervan ligt volgens hem niet alleen in geldgebrek, maar ook in een “farmaceutische marginaliteit” die “een nieuwe kloof tussen naties en tussen mensen creëert”.

‘Globalisering van onverschilligheid’

“Te veel mensen, te veel kinderen sterven nog steeds in de wereld omdat hun de toegang wordt ontzegd tot een medicijn of vaccin dat in andere regio’s wel verkrijgbaar is”, zei hij. “We kennen het gevaar van de globalisering van onverschilligheid.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Paus Franciscus stelde voor om “behandeling te globaliseren” en zei dat alle mensen toegang moeten krijgen tot levensreddende medicijnen. Hij riep apothekers, farmaceutische bedrijven en regeringen op om te werken aan een “rechtvaardiger distributie van medicijnen”.

Oproep aan regeringen

Regeringen moeten door de keuzes die zij op wetgevend en financieel vlak maken, bouwen aan een eerlijker wereld “waarin de armen niet in de steek worden gelaten of, nog erger, worden weggeworpen”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.