Paus Franciscus heeft een nieuwe werkgroep opgericht om de gevolgen van de coronapandemie te bestuderen. Die vragen om voorbereide antwoorden, aldus het Vaticaan.
Het Dicasterie voor Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling gaat de commissie leiden, maakte het Vaticaan in een verklaring op 15 april bekend.
Paus Franciscus heeft al twee gesprekken met de commissie gevoerd, zei de prefect van het dicasterie, kardinaal Peter Turkson.
“De paus is ervan overtuigd dat we grote veranderingen meemaken. Hij denkt na over wat er na de crisis volgt, over de economische en sociale gevolgen van de pandemie. Hoe kan de Kerk zichzelf als veilig referentiepunt aanbieden aan een wereld, die verloren is in het licht van dit onverwachte gebeuren?”
“Er is geen tijd voor onverschilligheid, zelfzucht of verdeeldheid. Het lot van ieder van ons is verbonden met dat van anderen”
- Kardinaal Peter Turkson
De commissie is opgedeeld in vijf werkgroepen. De eerste is toegewijd aan “het luisteren naar en ondersteunen van lokale Kerken”. Een grote hoeveelheid kerkelijke organisaties als Caritas Internationalis en de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volken wordt betrokken om niemands nood te vergeten.
“We gaan goede voorbeelden delen”, vertelt Turkson.
De tweede groep bestudeert de gevolgen voor de samenleving met de Pauselijke Academies voor het Leven, de Wetenschappen en de Sociale Wetenschappen.
“De knapste koppen op het gebied van ecologie, economie, gezondheid en veiligheid zullen verbonden worden. We hebben de concreetheid van de wetenschap nodig en daarbij profetie en creativiteit”, aldus Turkson.
De overige groepen zullen werken aan communicatie, relaties met andere landen om onderzoeksinformatie te delen en de financiële basis voor het werk van de commissie.
Kardinaal Turkson benadrukt niet onvoorbereid te willen zijn op de toekomst. “De gezondheidscrisis heeft al een economische crisis veroorzaakt. Het risico bestaat dat een sociale crisis ontstaat als de economische niet onmiddellijk wordt aangepakt. Eenheid is essentieel. Er is geen tijd voor onverschilligheid, zelfzucht of verdeeldheid.”
“We herontdekken hoezeer het lot van ieder van ons verbonden is met dat van anderen. We herontdekken de waarde van de dingen die ertoe doen, en de waardeloosheid van zo veel dingen die we ooit belangrijk vonden.”
Bron: Catholic News Service