<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Paus stuurt beademingsapparatuur naar Brazilië voor noodlijdende inheemse bevolking

Sanne Gerrits 16 juli 2020
image
Bisschop Vital Corbellini van Maraba betoont in een video zijn dank voor de ontvangen beademingsapparatuur. ;foto: CNS Screenshot - Diocese of Maraba

De Braziliaanse bisschop Vital Corbellini van Maraba heeft zijn dankbaarheid betuigd aan paus Franciscus. De paus stuurde een aantal ziekenhuizen in zijn streek onder andere een zeer welkom beademingsapparaat, speciaal voor de behandeling van inheemse Brazilianen met het coronavirus.

De paus stuurde de vier apparaten via de nuntiatuur naar Brazilië, dat zwaar getroffen is door het virus.

Weinig steun Braziliaanse overheid

Vooral de inheemse bevolking krijgt nauwelijks steun vanuit de Braziliaanse overheid, ondanks hun kwetsbaarheid. President Jair Bolsonaro blokkeerde op 8 juli nog een wet om de inheemse volken te voorzien van materiaal en ziekenhuisbedden.

De paus is een andere mening toegedaan. “We kennen de liefde die paus Franciscus heeft voor de Amazone, speciaal nu de inheemse volken tijdens de virusuitbraak het meest kwetsbaar zijn,” zei bisschop Corbellini.

Meest in nood

Hij noemt de donatie in een interview met Vatican News “een prachtige actie van naastenliefde van paus Franciscus.”

“We vroegen speciaal hulp voor de inheemse bevolking, omdat zij het meest in nood zijn.” Het Campanha de Marabaziekenhuis in zijn bisdom heeft een speciale afdeling voor het behandeling van deze bevolkingsgroep.

Verplicht

Volgens Worldometer, een statistische website die de pandemie in de gaten houdt, zijn in Brazilië nu 1,9 miljoen besmet met het coronavirus. 74.000 van hen stierven aan de ziekte.

Na een petitie bij het Braziliaanse Hooggerechtshof door een mensenrechtenorganisatie oordeelde een rechter dat de regering “verplicht is een aantal maatregelen te nemen om besmetting en sterfte bij de inheemse bevolking te voorkomen”.

Open brief bisschoppen

In een open brief aan het Nationale Congres vraagt nu ook de bisschoppenconferentie van Brazilië om het beleid van president Bolsonaro ongeldig te verklaren. Ze dringen er bij de parlementsleden op aan een zitting van het parlement te beleggen.

‘Onrechtvaardig en onmenselijk’

“Die veto’s van Bolsonaro zijn ethisch onrechtvaardig en onmenselijk,” zeggen de bisschoppen, “omdat ze de inheemse bevolking fundamentele rechten en garanties voor het leven ontzeggen, zoals de toegang tot drinkbaar water, wat een fundamenteel en universeel mensenrecht is.”

“De missie om het leven te verdedigen, ligt eens te meer in de handen van het Braziliaanse parlement,” besluiten de bisschoppen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.