fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

‘Pijnlijk maar noodzakelijk’: voorlopig geen Lourdesbedevaarten vanuit België

Peter Doorakkers 24 april 2020
image
Zicht op de basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis in het heiligdom van Lourdes. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Vanwege de coronapandemie vinden tot ten minste eind augustus vanuit België geen bedevaarten naar Lourdes plaats. Ook verschillende Nederlandse bedevaartorganisaties hebben hun reizen voorlopig opgeschort.

De verantwoordelijke bestuurders van de Belgische bedevaarten namen het besluit donderdag. Dat was “pijnlijk maar noodzakelijk”, zegt de voorzitter van de Federatie van Bedevaarten uit de Benelux, priester Jos Daems, in een verklaring.

Zwakke gezondheid pelgrims

De voornaamste reden voor het besluit is dat veel mensen die naar Lourdes pelgrimeren, een zwakke gezondheid hebben of ziek zijn.

Door het besluit nu al te nemen, “zijn de financiële gevolgen voor de betrokken organisaties nog niet al te groot”.

Ook Nederlandse bedevaarten afgelast

Een aantal Nederlandse bedevaartorganisaties nam min of meer hetzelfde besluit.

Zo lastte Huis voor de Pelgrim alle reizen, inclusief de Lourdesbedevaarten, tot begin augustus af. In augustus zelf stonden geen pelgrimages naar het Franse Mariaoord gepland.

De Vereniging Nationale Bedevaarten annuleerde alle reizen met een vertrekdatum tot 1 augustus. Over de reizen in augustus wordt komende maand nog besloten, meldt de organisatie op haar website.

Heiligdom Lourdes gesloten

Het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is overigens nog altijd dicht. Het werd in maart voor het eerst in zijn geschiedenis gesloten. Dat besluit volgde op de afkondiging van een strenge lockdown door de Franse regering.

Op dit moment hebben enkel de priesters van het heiligdom toegang tot het terrein, aldus Huis van de Pelgrim. Daar vieren ze dagelijks de Mis bij de grot waar Maria in 1858 verscheen aan Bernadette Soubirous.

Tour met relieken Bernadette afgelast

Ook een ‘pelgrimage’ in omgekeerde richting ging door het coronavirus uiteindelijk niet door. De relieken van de heilige Bernadette Soubirous zouden dit voorjaar een tournee door België en vervolgens door Nederland maken.

Die rondgang werd afgelast; de schrijn met de relieken verbleef daarna in een communiteit van paters in de West-Vlaamse stad Waregem.