<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Relieken Bernadette voorlopig niet naar Nederland

Selinde van Dijk-Kroesbergen 26 maart 2020
image
Een processie met de reliekschrijn van Bernadette Soubirous en een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

De relieken van de heilige Bernadette van Lourdes zullen dit jaar niet in Nederland rondgaan. Vorige week werd de rondreis door België al afgelast.

Woensdag liet de Federatie van Bedevaartorganisaties in de Benelux weten dat ook in Nederland de rondreis vanwege de huidige coronamaatregelen niet kan plaatsvinden.

Gestrand in Waregem

Op 11 mei zou de tour door alle Nederlandse bisdommen starten. Die zou samengaan met verschillende vieringen en activiteiten om het verhaal van Bernadette en de boodschap van Lourdes onder de aandacht te brengen. Alle programma’s zijn geannuleerd.

De relieken zijn al langs verschillende Europese bisdommen en bedevaartsoorden geweest. Via België zouden ze ons land binnenkomen. Zover komt het dus vooralsnog niet. De relieken zijn gestrand bij paters in het Belgische Waregem.

Op zijn vroegst in 2021 naar Nederland

De organisatie verwacht dat de relieken op z’n vroegst in 2021 een ronde door Nederland kunnen maken. In hun persbericht roepen ze op tot gebed “tot Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en de heilige Bernadette Soubirous, opdat we op hun voorspraak mogen rekenen op mildheid, troost en steun van God onze Vader”.

Mariaverschijningen Lourdes

Bernadette Soubirous is het meisje aan wie Maria in 1858 achttien keer verscheen in het Zuid-Franse Lourdes. In 1933 werd ze heilig verklaard.

Een deel van haar relieken wordt sindsdien in Lourdes bewaard. Sinds enkele jaren maakt de reliekschrijn een rondgang langs bedevaartplekken over de hele wereld. Voor 2020 stond een bezoek aan de Benelux op de planning.

 

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.