fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

‘Stil en heldhaftig werk’: burgemeester Madrid looft priesters

Francesco Paloni 14 april 2020
image
Een Spaanse priester in gebed. CNS photo/Susana Vera, Reuters

De burgemeester van Madrid heeft alle priesters van zijn stad bedankt voor hun “onmisbaar werk” tijdens de coronacrisis. José Luis Martinéz-Almeida sprak namens de bewoners van Madrid ook zijn waardering uit voor de hulpverlening door de diocesane Caritas.

“De steun voor de meest kwetsbaren door parochies is uitzonderlijk”, schrijft Martinéz in een brief aan kardinaal Carlos Osoro, de aartsbisschop van Madrid.

‘Liefdadigheidswerk Kerk is onvervangbaar’

“Als onder normale omstandigheden het liefdadigheidswerk van de Kerk en donateurs en vrijwilligers van de Caritas een pijler is in onze stad, is hun taak op deze moeilijke momenten simpelweg onvervangbaar”, aldus de Madrileense burgermeester.

Volgens pastoor David López van de Jezus en Mariaparochie in de Spaanse hoofdstad biedt de Caritas dubbel zo veel hulp aan gezinnen als onder normale omstandigheden.

“De coronacrisis heeft het aantal behoeftigen ontzettend doen toenemen”, zegt de priester in gesprek met het bisdomblad Infomadrid. Veel mensen hebben volgens de pastoor hun werk verloren door de crisis.

image
De ingezamelde voedselpakketten in een zaal van de Jezus en Mariaparochie in Madrid. Foto: aartsbisdom Madrid

Inzamelingsactie

Zijn parochie deelde vorige week tweehonderd voedselpakketten uit, die dankzij schenkingen door personen of bedrijven konden worden samengesteld. In een inzamelingsactie doneerden naast parochianen, ook scholen, bars en restaurants voedingsmiddelen.

Burgemeester Martinéz hielp zelf ook mee met het uitladen van de ruim vijfduizend kilo aan voedingsmiddelen in de parochie.

Alle priesters van het bisdom Madrid ontvingen vorige week een persoonlijke boodschap van hem. Daarin dankte de burgemeester hen voor hun hulp aan de meest kwetsbaren, hun toewijding aan de zieken en de “geestelijke troost” die zij familieleden van zieken bieden.

‘Stil en heldhaftig werk’

Martinéz prees het “stille en heldhaftige werk van de priesters” tijdens de coronapandemie. “Volgend jaar zullen we opnieuw processies kunnen houden in Madrid. We zullen weer Madrid kunnen zijn”, aldus Martinéz.

Madrid telt inmiddels 48.048 coronabesmettingen, het grootste aantal van Spanje. Ook het aantal mensen dat overleed aan de gevolgen van Covid-19 – 6568 – is het hoogste van heel Spanje.