fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Vaticaan begint tweede helft van januari met vaccineren

KN Redactie 5 januari 2021
image
Foto: CNS Photo - Louisa Gouliamaki, pool via Reuters

De vaccins tegen het coronavirus zullen volgende week Vaticaanstad binnenkomen. Halverwege deze maand start het vaccinatieprogramma van het ministaatje in het atrium van de Paulus VI-aula.

Volgens het hoofd van de Vaticaanse gezondheidsdienst, dr. Andrea Arcangeli, wordt prioriteit gegeven aan personeel voor gezondheid en openbare veiligheid, aan ouderen en aan personeel dat het vaakst in contact staat met het publiek.

Voldoende doses van het vaccin

Om de vaccins bij voldoende lage temperaturen te kunnen opslaan, heeft het Vaticaan een speciale koelkast aangekocht. Arcangeli verwacht in de tweede week van januari voldoende doses te hebben ontvangen om in de behoeften van de Heilige Stoel en Vaticaanstad te voorzien.

Vorige maand liet Arcangeli weten dat het Pfizer-vaccin naar verwachting in de eerste maanden van 2021 beschikbaar zou worden gesteld aan inwoners van Vaticaanstad, werknemers en hun familieleden ouder dan 18 jaar.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Zo snel mogelijk starten’

“Wij vinden het erg belangrijk dat zelfs in onze kleine gemeenschap zo snel mogelijk een vaccinatiecampagne wordt gestart tegen het virus dat verantwoordelijk is voor Covid-19”, zei hij toen.

“In feite kunnen alleen door wijdverspreide immunisatie van de bevolking echte voordelen op het gebied van de volksgezondheid worden verkregen om de pandemie onder controle te krijgen.”

’s Werelds kleinste staat

Vaticaanstad is ‘s werelds kleinste onafhankelijke natiestaat en heeft een bevolking van ongeveer achthonderd mensen. Maar samen met de Heilige Stoel had het in 2019 4618 mensen in dienst.

Sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus zijn in totaal 27 mensen positief getest op Covid-19 in Vaticaanstad. Onder hen waren minstens elf leden van de Zwitserse Garde.

In de verklaring van het Vaticaan stond niet of en wanneer paus Franciscus het vaccin zou krijgen toegediend, maar wel dat de vaccins op vrijwillige basis zullen worden verstrekt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Paus: geef armen toegang tot vaccins

Paus Franciscus heeft herhaaldelijk een beroep gedaan op internationale leiders om de armen toegang te verlenen tot vaccins tegen het coronavirus, dat wereldwijd meer dan 1,8 miljoen levens heeft gekost.

Ook in zijn kersttoespraak ‘Urbi et Orbi’ kwam Franciscus hierop terug.“Wij kunnen niet toestaan dat de verschillende, in zichzelf opgesloten vormen van nationalisme voorkomen dat wij leven als de waarlijk menselijke familie die wij zijn. Evenmin kunnen wij toestaan dat het virus van radicaal individualisme de overhand over ons krijgt en ons onverschillig maakt voor het lijden van andere broeders en zusters. Ik kan mijzelf niet vóór anderen plaatsen en de wet van de marktplaats en patenten voorrang laten krijgen op de wet van de liefde en de gezondheid van de mensheid.”

Vaccins voor iedereen

“Ik vraag iedereen – regeringsleiders, bedrijven, internationale organisaties – om samenwerking te cultiveren, en niet competitie, en om een oplossing voor iedereen te zoeken: vaccins voor iedereen, in het bijzonder voor de meest kwetsbaren en behoeftigen van alle regio’s van de planeet. Voor alle anderen: de meest kwetsbaren en behoeftigen!”

Bron: Catholic News Agency