<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Vaticaan introduceert nieuw gebed Goede Vrijdag en misformulier vanwege coronavirus

Sanne Gerrits 2 april 2020
image
Een priester zet het kruis op zijn altaar recht in zijn lege kerk in Huffman, Texas. Foto: CNS Photo - James Ramos, Texas Catholic Herald

Het Vaticaan heeft priesters wereldwijd gevraagd een nieuw gebed toe te voegen aan de liturgie van Goede Vrijdag. Ook is een nieuw misformulier geïntroduceerd om te gebruiken tijdens de coronapandemie.

De Congregatie voor de Goddelijke Eredienst voegde een speciale intentie toe aan de voorbeden tijdens de viering van het lijden en sterven van Jezus op Goede Vrijdag. Na de tiende intentie wordt gebeden voor hen die in nood verkeren, voor de zieken en de overledenen.

De Nationale Raad voor de Liturgie in Nederland heeft een Nederlandse versie op haar website gepubliceerd.

Beproeving

Het gebed, dat wordt gebeden voorafgaand aan de kruisverering, begint met een bede om heil voor Kerk en wereld.

“Broeders en zusters, laten wij aansluitend aan het verkondigde Woord van de Heer ons in de voorbede van deze Goede Vrijdag richten tot onze almachtige en barmhartige hemelse Vader, de Schepper van al wat bestaat. Bidden wij voor het heil van Kerk en wereld, vooral in deze tijd van beproeving, nu het menselijk bestaan bedreigd wordt door de coronapandemie: dat allen de reddende nabijheid van de Heer mogen ervaren.”

Extra voorbede

Er volgt een voorbede voor wie getroffen is door de coronapandemie en voor de mensen die deze proberen te bestrijden en zieken te helpen.

“Laten wij bidden voor allen die de gevolgen ondervinden van de huidige coronapandemie: dat God troost en genezing schenkt aan de zieken, hoop aan hen die in angst leven of in nood verkeren, kracht aan hen die de zieken bijstaan, inzicht aan wetenschappers die naar geneesmiddelen zoeken, wijsheid aan hen die maatregelen treffen voor de maatschappij, en het eeuwig licht aan degenen die aan het virus bezweken zijn.”

Kracht en naastenliefde

Na een stil persoonlijk gebed volgt een gebed om kracht en naastenliefde: “Almachtige eeuwige God, oorsprong en einddoel van het menselijk bestaan, verlicht de last van de besmettelijke ziekte die op de wereld drukt en sterk ons geloof, zodat wij ons leven opnieuw afstemmen op U en onze naasten, en wij ons toevertrouwen aan uw vaderlijke voorzienigheid. Door Christus onze Heer.”

De gebeden kunnen ook thuis gebeden worden.

Lijden, sterven én verrijzen

Het speciale misformulier is bedoeld om een einde aan de pandemie af te smeken. De prefect van de Congregatie voor de Goddelijke eredienst, kardinaal Robert Sarah, zei dat het lijden van de Heer dit jaar een bijzondere betekenis krijgt door de pandemie.

“Op deze dag gedenken we het lijden en sterven aan het kruis van Jezus Christus, die als een geslacht lam het lijden en de zonden van de wereld op zich nam. Op deze dag verheft de Kerk haar stem in gebed tot God de almachtige Vader voor alle mensen, vooral voor hen die veel lijden, terwijl zij gelovig wacht op de vreugde van de verrijzenis van haar Bruidegom.”

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.