fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Vaticaan: priester mag tot vier Missen vieren op Kerstmis

KN Redactie 18 december 2020
image
Priesters vieren de Mis van de eerste adventszondag in een parochiekerk in New York. Foto: CNS Photo - Gregory A. Shemitz

Het Vaticaan staat priesters toe om met toestemming van hun bisschop tot maximaal vier Missen op te dragen op drie belangrijke feestdagen, waaronder Kerstmis. Dat moet het zo veel mogelijk gelovigen mogelijk maken om mee te vieren op deze dagen.

De beslissing is genomen “met het oog op de situatie die is veroorzaakt door de wereldwijde verspreiding van de pandemie”, schrijft de prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst, kardinaal Robert Sarah, in een woensdag gepubliceerd decreet.

Lokale bisschoppen mogen hun priesters toestaan om vier Missen te vieren op Eerste Kerstdag (25 december), het hoogfeest van Maria, Moeder van God (1 januari) en met Driekoningen (6 januari). De bisschoppen mogen die toestemming geven wanneer ze dat “nodig achten in het belang van de gelovigen”.

In principe één Mis per dag

Volgens het kerkelijk recht mag een priester in principe niet meer dan één Mis per dag vieren. Bisschoppen mogen “om een goede reden” echter toestemming geven voor twee Missen per dag, of in pastorale nood zelfs drie op zondagen of feestdagen met verplichte kerkgang.

Met het huidige decreet kunnen meer katholieken de Mis bijwonen op deze belangrijke feestdagen, terwijl gelijk de coronamaatregelen in acht kunnen worden genomen.

Nachtmis paus vervroegd

De Mis die paus Franciscus op Kerstavond in de Sint-Pieter viert, is vervroegd naar half acht ’s avonds, maakte het Vaticaan bekend. De paar mensen die deze mogen bijwonen, kunnen op die manier op tijd terug thuis zijn voordat de avondklok ingaat, een van de nieuwe Italiaanse maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.