fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Vaticaan schenkt beademingsapparatuur aan Syrische ziekenhuizen

Catholic News Service 23 april 2020
image
Personeel van een ziekenhuis in Damascus ontsmet een deur. Foto: CNS Photo - Omar Sanadiki, Reuters

De Congregatie voor de Oosterse Kerken schenkt namens de paus tien medische ventilatoren aan ziekenhuizen in Syrië en drie aan een ziekenhuis in Jeruzalem.

Het is een van de eerste daden van een noodfonds dat de Congregatie stichtte. Begin april startte ook de paus zelf al een noodfonds. Dat richt zich op steun aan missiegebieden tijdens de coronacrisis.

Ziekenhuizen in Damascus en Aleppo

De tien ventilatoren die naar Syrië worden gestuurd, zullen worden verdeeld over drie ziekenhuizen die worden geleid door katholieke zusterordes. Twee daarvan staan in Damascus, een in Aleppo.

Een van de betrokken ordes runt ook het ziekenhuis in Jeruzalem dat drie ventilatoren ontvangt.

De Congregatie gaat ook diagnostisch materiaal aankopen en leveren aan mensen in Gaza, en een naar eigen zeggen “buitengewone bijdrage” leveren aan een katholiek ziekenhuis in Bethlehem. Dit Heilige Familie-ziekenhuis is gespecialiseerd in geboortezorg.

Uitnodiging paus Franciscus

De Congregatie voor de Oosterse Kerken steunt oosters-katholieke Kerken wereldwijd. Ook steunt ze katholieken van alle rites in onder meer het Midden-Oosten.

Het noodfonds is een antwoord op paus Franciscus’ uitnodiging degenen die lijden onder de coronapandemie, “in het bijzonder de armsten”, niet in de steek te laten.

Coördinatie

Het noodfonds samenwerken met de commissie voor pandemie-respons die het dicasterie ter bevordering van de integrale menselijke ontwikkeling op verzoek van de paus coördineert.