<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Vaticaanse vaccinatieplicht en kritiek op twijfelpolitiek: Kerk verhevigt strijd tegen corona

KN Redactie 11 januari 2022
image
Paus Franciscus bij de jaarlijkse bijeenkomst van ambassadeurs in het Vaticaan. Tijdens de bijeenkomst herhaalde de paus zijn oproep tot een eerlijke verdeling van coronavaccins. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Paus Franciscus hekelt de tweedeling in samenlevingen door corona en pleit voor eerlijke vaccinspreiding. Ondertussen heeft het Vaticaan een 2g-beleid aangenomen voor werknemers en mogen ongevaccineerden in een Italiaans bisdom geen communie meer uitreiken.

Volgens paus Franciscus is er meer politieke regie nodig voor de eerlijke spreiding van coronavaccins. “De strijd tegen de pandemie vraagt nog altijd om een grote inzet”, sprak hij maandag tijdens een bijeenkomst van ambassadeurs bij de Heilige Stoel. “In de landen waar effectieve vaccinatiecampagnes gehouden zijn, is het risico op ernstige gevolgen bij besmetting sterk gedaald.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De paus spoorde politieke leiders aan om “de bevolking zo goed mogelijk immuun te maken”; gezondheidszorg is daarom “een morele plicht.”

Ideologische tweedeling

In de ogen van paus Franciscus is de scherpe ideologische tweedeling binnen de samenleving op het gebied van coronabeleid funest voor de aanpak van het virus. “Vaak laten mensen zich beïnvloeden door ideologieën die steunen op ongegronde informatie en twijfelachtige feiten. Iedere ideologische opmerking snijdt in de band tussen de menselijke rede en de objectieve werkelijkheid.”

Vaccins zijn geen “magische geneesmiddelen”, zei de paus, maar wel “het meest redelijke middel om het virus mee te bestrijden. Daarom moet de politiek zich inzetten om via maatregelen en vaccinatie het welzijn van de bevolking te waarborgen.” Dat moet volgens hem gebeuren op een manier “waarbij burgers betrokken zijn, zodat zij zich medeverantwoordelijk kunnen voelen.”

Gebrek aan heldere besluitvorming

Daarbij oordeelde paus Franciscus opmerkelijk streng over de twijfelachtige manier waarop veel overheden de coronacrisis hebben aangepakt. Een gebrek aan heldere communicatie en besluitvorming heeft tot wantrouwen en verwarring geleid, wat “sociale cohesie ondermijnt en nieuwe spanningen voedt.”

Paus Franciscus riep op een “alomvattende toewijding” van de internationale gemeenschap om ervoor te zorgen dat de hele wereldbevolking toegang heeft tot vaccins en elementaire gezondheidszorg; een toegang die in veel landen “nog altijd een illusie is.”

“Op dit kritieke punt in onze tijd herhaal ik mijn oproep aan overheden en het bedrijfsleven om hun verantwoordelijkheid te tonen”, sprak paus Franciscus. Hij is voorstander van de opheffing van octrooien op coronavaccins, waarmee meer landen die zouden kunnen produceren. “Monopolieregels mogen geen obstakels vormen voor de toegang tot gezondheidszorg in de wereld.”

Vaticaanse vaccinatieplicht

Dat de paus grote waarde hecht aan de bestrijding van het virus blijkt uit het recente besluit dat alle werknemers van het Vaticaan gevaccineerd of genezen van het virus moeten zijn. Sinds vorige maand is een negatieve test niet meer genoeg. Vanaf 1 januari geldt voor medewerkers die nauw contact met bezoekers hebben dat ze ook hun boosterprik moeten hebben ontvangen.

Medewerkers die geen bewijs van vaccinatie of genezing kunnen tonen, mogen niet werken en krijgen ook niet uitbetaald, hoewel bijkomende zaken zoals verzekeringen wel blijven lopen. Alleen medewerkers die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden, blijven uitgezonderd.

“Hulp bieden aan het streven om zo veel mogelijk mensen een vaccin te geven is een daad van liefde; voor jezelf, voor familie en vrienden, voor alle mensen.”
- Paus Franciscus

Kardinaal Pietro Parolin, staatssecretaris van het Vaticaan, laat in een persbericht weten dat het Vaticaan het besluit heeft genomen omdat “het verslechteren van de coronasituatie ons dwingt om maatregelen te treffen waarmee we het virus kunnen bestrijden.”

Eerder bood ook een coronapas gebaseerd op een negatieve test nog toegang tot het Vaticaan voor medewerkers. Bezoekers mogen nog wel met een negatieve test binnen. Deze regel geldt niet voor mensen die een Mis in de Sint-Pietersbasiliek willen bijwonen, laat Matteo Bruni, voorzitter van het Vaticaanse persbureau, weten.

Geen communie uitreiken

Ondertussen heeft een bisschop in de Zuid-Italiaanse regio Campania een drastische maatregel genomen om de spreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bisschop Giacomo Cirulli van de bisdommen Teano-Calvi en Alife-Caiazzo heeft besloten dat ongevaccineerde priesters, religieuzen en leken niet langer de communie mogen uitreiken tijdens de Mis.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In het persbericht over zijn besluit meldt Cirulli dat “de pandemie schrikbarend snel erger wordt.” In de regio Campania zijn in het afgelopen etmaal bijna twaalfduizend nieuwe coronabesmettingen geteld op een bevolking van een kleine zes miljoen. Hij roept de gelovigen van zijn bisdommen op om “preventiemaatregelen te respecteren en strikt na te volgen, om zo de spreiding van het virus in onze kerken te voorkomen.”

Bisschop Cirulli verwees in het persbericht naar een opmerking van paus Franciscus, die heeft gezegd dat vaccinatie “een daad van liefde” is. “Hulp bieden aan het streven om zo veel mogelijk mensen een vaccin te geven is een daad van liefde. Liefde voor jezelf, liefde voor familie en vrienden, liefde voor alle mensen”, citeert Cirulli de paus.

Bronnen: Crux, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.