fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Vaticaanstad voert coronapas in

Cindy Wooden - Catholic News Service 22 september 2021
image
Een vrouw laat op 6 augustus 2021 haar groene pas (coronapas) zien voordat ze de Vaticaanse Musea betreedt. Foto: CNS Photo - Guglielmo Mangiapane, Reuters

Bezoekers, toeristen en werknemers die het grondgebied van Vaticaanstad willen betreden, moeten vanaf 1 oktober een bewijs van vaccinatie of herstel van het coronavirus, of een negatieve COVID-19-test tonen. De enige uitzondering betreft mensen die enkel een liturgische viering in Vaticaanstad willen bijwonen.

Maandag maakte de Vaticaanse persdienst deze nieuwe maatregel bekend. De verordening werd goedgekeurd door paus Franciscus en ondertekend door kardinaal Giuseppe Bertello, de voorzitter van de commissie die verantwoordelijk is voor Vaticaanstad.

Uitzondering: de liturgie

De enige uitzondering is voor mensen die het Vaticaanse grondgebied betreden met als enige doel een liturgische viering bij te wonen; in dat geval hebben ze alleen toegang “voor de tijd die strikt noodzakelijk is” voor de liturgie. Uiteraard moeten ze de al geldende gezondheidsmaatregelen volgen: verplicht een mondmasker dragen, temperatuurcontroles en afstand houden.

De verordening specificeerde niet of de wekelijkse algemene audiëntie van de paus op woensdag of zijn middagrecitatie van het Angelus op zondag zou worden behandeld als liturgie of als toegang tot de Vaticaanse Musea, waar zeer strenge maatregelen gelden.

Toepassing

De verordening is van toepassing op alle Vaticaanse “burgers, inwoners van de staat, personeel in dienst op elk niveau in het bestuur van Vaticaanstad en in de verschillende organismen van de Romeinse curie en de instellingen die eraan verbonden zijn, voor alle bezoekers en begunstigden van diensten”.

De Vaticaanse politie zal worden belast met het controleren van de documentatie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Al eerder

Op sommige plaatsen was de groene pas – zoals de Italianen de coronapas noemen – al eerder ingevoerd. Zo is die sinds begin augustus bij de musea vereist voor toegang. Zelfs met een pas moeten bezoekers een temperatuurcontrole ondergaan voordat ze worden toegelaten. Ook moeten ze gedurende het hele bezoek een mondkapje dragen.

Italië vereist dat buitenlandse bezoekers een vaccinatiebewijs en een negatieve Covid-19-test hebben om het land binnen te komen. De groene pas is nodig om restaurants, musea, sportscholen, binnenzwembaden, bioscopen, theaters en patiënten in een ziekenhuis of verpleeghuis te bezoeken. Vanaf 15 oktober zullen de Italianen deze pas ook nodig hebben om te vliegen of langeafstandstreinen of bussen te nemen en om werkplekken te betreden.

https://www.kn.nl/donaties/