<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

VN slaan alarm: 370 miljoen kinderen lijden honger door gesloten scholen

KN Redactie 1 februari 2021
image
Ondervoedde jongen in Jemen, waar hij door de burgeroorlog geen toegang heeft tot school en voedsel. Foto: CNS photo - Eissa Alragehi, Reuters

Tijdens een ontmoeting met de paus waarschuwde de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de VN, David Beasley, voor een toename van kinderhonger. Door de coronapandemie missen miljoenen kinderen hun broodnodige schoolmaaltijd.

Paus Franciscus ontmoette Beasley donderdag 28 januari in zijn bibliotheek in het Apostolisch Paleis. De voorzitter heeft met de paus gesproken over een gezamenlijk nieuw onderzoeksrapport van het VN Wereldvoedselprogramma (WFP) en UNICEF over de impact van schoolsluitingen op de voeding van kinderen.

Het enige voedsel op een dag

Hieruit blijkt dat 370 miljoen kinderen die wereldwijd afhankelijk zijn van schoolmaaltijden gemiddeld 40% van de maaltijden op school hebben gemist. Alles tezamen zijn er 39 miljard minder schoolmaaltijden uitgedeeld sinds de scholen vanwege COVID-19 moesten sluiten. Voor veel kinderen is dit vaak het enige voedsel op een dag.

Doordat er geen schoolmaaltijden worden verstrekt, zullen er naar schatting 24 miljoen kinderen de school voortijdig verlaten. Volgens Beasley komt de toekomst van miljoenen van de armste kinderen ter wereld in gevaar. Hij zegt dat we het risico lopen “een hele generatie te verliezen”.

‘Heropen de scholen’

“Ondanks duidelijk bewijs dat scholen niet de belangrijkste oorzaak zijn van coronabesmetting, worden miljoenen kinderen over de hele wereld geconfronteerd met sluiting van scholen”, zegt Henrietta Fore, directeur van UNICEF, in een artikel over het onderzoeksrapport.

https://www.kn.nl/abonnementen/

WFP en UNICEF willen dat regeringen prioriteit geven aan het veilig heropenen van scholen. De organisaties willen overheden hierbij steunen door te helpen bij het aanbieden van maaltijden en infectiepreventiemaatregelen als schoon water en zeep.

Vitaal belang

WFP en UNICEF stellen dat “maaltijden op scholen niet alleen van vitaal belang voor de voeding, groei en ontwikkeling van kinderen zijn. Ze zijn ook een sterke stimulans voor kinderen – vooral voor meisjes en degenen die uit de armste en meest gemarginaliseerde gemeenschappen komen – om weer naar school te gaan zodra de beperkingen zijn opgeheven”.

Hoe langer kinderen niet naar school gaan, schrijven ze, hoe groter het risico dat ze helemaal niet meer naar school gaan. Meisjes lopen het extra risico van gedwongen prostitutie of vroege huwelijken.

Hongersnood

Uit eerder onderzoek, gehouden voor de coronapandemie in 68 landen, bleek al dat ongeveer de helft van de kinderen in de leeftijd van 13 tot 17 jaar hongergevoelens heeft. Twee derde hiervan zou te licht zijn.

Ook waarschuwt Beasley voor een dreigende hongersnood in verschillende landen. Het WFP voorspelt dat dit jaar zo’n 270 miljoen mensen ernstige honger zullen lijden. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het aantal mensen in hongersnood in 2019.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een belangrijke oorzaak van deze stijging is de coronapandemie. Maar ook conflicten, de gevolgen van klimaatverandering en andere factoren worden in het rapport genoemd.

Miljardairs

Beasley heeft de paus laten weten dat hij miljardairs, “die rijker zijn geworden tijdens de coronapandemie”, heeft opgeroepen om de mensen in hongersnood financieel te helpen.

Het Wereldvoedselprogramma is een tak van de Verenigde Naties en ‘s werelds grootste humanitaire organisatie die zich richt op voedselhulp. Het hoofdkantoor is gevestigd in Rome. WFP ontving in 2020 de Nobelprijs voor de vrede.

Paus Franciscus ontmoette Beasley voor het laatst in november 2017. In 2016 bezocht de paus het WFP-hoofdkwartier in Rome.

(Bronnen: CNA en UNICEF)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.