<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Vooralsnog geen uitbreiding op basisregels in kerken, maar aanscherpingen in het verschiet

Selinde van Dijk-Kroesbergen 5 november 2021
image
De Nederlandse bisschoppen gaan zich voorbereiden op extra coronamaatregelen. Wellicht komen de mondkapjes weer terug en wordt de coronapas ingevoerd, zoals op veel andere plaatsen al het geval is - ook in Vaticaanstad, zoals op deze foto te zien is. Foto: CNS Photo - Guglielmo Mangiapane, Reuters

Thuisblijven bij klachten, hygiëneregels en het ventileren van binnenruimtes blijven voorlopig de belangrijkste coronamaatregelen in de katholieke kerken. De bisschoppen laten vanmiddag echter wel weten dat ze zich gaan voorbereiden op extra maatregelen.

Tijdens de persconferentie van dinsdag 2 november lieten demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge weten dat er aanscherpingen van de coronamaatregelen nodig zijn om verdere stijging van het aantal coronabesmettingen tegen te gaan. Per 6 november worden de mondkapjes weer op verschillende plaatsen verplicht. Het tonen van een coronapas wordt op extra plaatsen ingevoerd.

Mondkapjes en coronapas

De vraag rees of kerken mee zouden gaan met deze maatregelen. Het CIO (Interkerkelijk Contact Overheidszaken) – het samenwerkingsverband van 31 kerkgenootschappen, waar de rooms-katholieke Kerk ook bij is aangesloten – publiceerde gisteren een advies: ook in kerken wordt het dragen van een mondkapje bij verplaatsingen aangeraden. De coronapas zou alleen voor koorrepetities en bijeenkomsten in een kerkgebouw verplicht moeten worden. De pas hoeft niet voor het bezoeken van een viering te worden getoond.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vooralsnog hebben de Nederlandse bisschoppen besloten deze maatregelen niet onmiddellijk over te nemen. “Het CIO adviseert de aangesloten kerkgenootschappen. Vanaf het begin van de pandemie nemen kerkgenootschappen uiteindelijk hun eigen beslissing”, zegt woordvoerder van de bisschoppenconferentie Anna Kruse.

Voorbereiden

“De bisschoppen willen nu de huidige regels benadrukken. Volgende week zullen de bisschoppen bij elkaar komen om zich voor te bereiden op een mogelijke aanscherping van deze regels.” Welke maatregelen dan ter tafel zullen komen, kan Kruse niet zeggen. Maar, “het advies van het CIO wordt zeker in de besluitvorming meegewogen.”

Volgens Kruse is het nu te kort dag voor parochies om met nieuwe coronaregels te komen. “Parochies kunnen dat onmogelijk zaterdag al invoeren. Nu hebben ze de tijd om zich voor te bereiden, want gezien de huidige situatie zitten aangescherpte coronamaatregelen er wel aan te komen.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.