fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Voorlopig geen openbare Missen in België

Peter Doorakkers 12 maart 2020
image
Een vrouw bidt in een verder lege kerk in Milaan. Ook in België zijn de openbare Missen voorlopig opgeschort. Foto: CNS Photo - Yara Nardi, Reuters

Alle publieke liturgische bijeenkomsten in België zijn vanaf zaterdag opgeschort. De maatregel geldt op zijn minst tot 3 april. Kerken blijven wel open voor persoonlijk gebed en bezinning.

Dat maakten de Belgische bisschoppen zojuist bekend. Ze namen het besluit met het oog op het verloop van de corona-uitbraak.

Doopsels, huwelijken en uitvaarten

Doopsels, huwelijken en uitvaarten kunnen voorlopig wel doorgaan, maar alleen in beperkte kring. “Voor alle andere pastorale bijeenkomsten wordt maximale voorzichtigheid gevraagd”, schrijven de bisschoppen in een verklaring.

Ze roepen daarin de katholieken in België op “deze periode van de vasten te beleven als een tijd van gebed, bekering, broederlijk delen en van grotere aandacht voor de medemens”.

‘De Schriftlezingen blijven ons inspireren’

“De Schriftlezingen blijven ons individueel of in het gezin inspireren op weg naar Pasen.” Ook verwijzen ze naar de Eucharistievieringen die op radio en tv en via livestreams te volgen zijn.

De bisschoppen schrijven iedereen dankbaar te zijn die zich inzet om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen en de zieken verzorgt.

Nederland: nog overleg over nieuwe maatregelen

De Nederlandse kerkprovincie liet zojuist via Twitter weten dat er nog wordt overlegd over hoe de vandaag afgekondigde maatregelen – waaronder ‘sociale onthouding’ in heel Nederland – moeten worden vertaald naar de parochies.

Italië

Eerder besloten de Italiaanse bisschoppen al om alle publiek toegankelijke Missen tot nader order op te schorten.

>> Meer corona-nieuws: www.kn.nl/corona