fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Voorzitter Europese bisschoppen welwillend over coronapas voor Mis

KN Redactie 5 januari 2022
image
Kardinaal Jean-Claude Hollerich staat welwillend tegenover het gebruik van een coronapas bij Missen. In zijn thuisland Luxemburg gebeurt dat al. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Kardinaal Jean-Claude Hollerich, voorzitter van de Commissie van Bisschoppenconferenties van de Europese Unie, staat positief tegenover een verplichte coronapas voor de Mis. In zijn thuisland Luxemburg is die maatregel sinds Kerstmis van kracht.

“We zitten in een fase waarin de pandemie weer opflakkert – een fase waarin we levens moeten redden. De groene pas moet mensen welkom heten in de Mis”, zegt kardinaal Hollerich in een interview met het Italiaanse dagblad La Nazione.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De ‘groene pas’ waar de kardinaal naar verwijst is een coronabewijs dat aangeeft dat de houder gevaccineerd of genezen van corona is, of over een negatieve test beschikt.

Zoektocht naar een oplossing

In Luxemburg, waar kardinaal Hollerich aartsbisschop is, moeten kerkgangers al een coronapas laten zien om de Mis te kunnen vieren. “Sinds Kerstmis is in Luxemburg een wet van kracht die alleen gevaccineerden toestaat aan de liturgie deel te nemen, behalve bij vieringen waar minder dan twintig gelovigen aanwezig zijn.”

“Sommige priesters hebben bezwaar gemaakt tegen die maatregel, maar dat draagt niet bij aan de zoektocht naar een oplossing”, vervolgt kardinaal Hollerich. De weinige priesters in Luxemburg die zich tegen de maatregelen verzetten zijn volgens Hollerich voornamelijk Poolse priesters uit charismatische kringen.

Pijn en verwarring

Hun houding veroorzaakt “pijn en verwarring”, aldus de kardinaal, en drukt een “individualisme vermengd met religieuze connotaties” uit.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Kardinaal Hollerich deed deze uitspraken met betrekking op de situatie in Italië, waar de invoer van een coronapas voor de Mis op tafel ligt als optie in de strijd tegen de oprukkende omikronvariant. Tot nu toe wordt in Europa alleen in Luxemburg, Kroatië en Zwitserland in zekere mate gebruik gemaakt van een coronapas bij toegang tot religieuze diensten.

Bronnen: La Nazione, Aleteia, KRO-NCRV