<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

VS: katholieken verlaten Kerk sneller dan andere gelovigen

KN Redactie 1 april 2021
image
Een gelovige in gebed. Foto: CNS photo - Isabel Infantes, PA Images via Reuters

De coronacrisis zorgt ook in de VS voor een versnelde afname van het aantal kerkgangers. Vooral de katholieke Kerk wordt hard getroffen: het parochieleven moet na de pandemie radicaal worden omgevormd, menen deskundigen. 

Het aantal kerkbezoekers was al decennialang dalende in de VS maar krijgt nu extra zware klappen door de coronapandemie, blijkt uit een recent Amerikaanse onderzoek. Verschillende deskundigen zeggen in gesprek met de katholieke nieuwssite CNS dat de coronacrisis belangrijke gevolgen zal hebben voor het Amerikaanse kerkelijke landschap.

Verloren generatie

Volgens Timothy P. O’Malley, hoogleraar theologie aan de Notre Dame Universiteit, versnelt de coronapandemie de ontkerkelijking die al jaren geleden in de VS is ingezet. De crisis die de parochies in de VS gaan meemaken, zal volgens hem leiden tot een soort verloren generatie.

Hij baseert zich daarbij op de snelle daling van het aantal kerkleden onder jongere volwassenen, met name degenen die tussen 1981 en 1996 zijn geboren.

Verder weggeraakt

Volgens Matthew F. Manion, directeur van de faculteit Kerkmanagement aan de Villanova Universiteit, heeft de Kerk een “radicale herstructurering nodig van het parochieleven”. Omwille van de coronacrisis en de daarbij horende maatregelen, is de gemeenschap verder weggeraakt van de parochies, constateert hij.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zowel O’Malley als Manion reageerde op een recente peiling van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup. Daaruit blijkt dat het bezoek van een kerk, synagoge of moskee in de VS dalende is. In 2020 bezocht 47 procent van de mensen die gelovig zei te zijn, wel eens een gebedshuis.

Grotere daling katholieken

Opvallend daarbij is dat het aantal Amerikaanse katholieken dat een kerk bezoekt sneller afneemt dan het aantal protestantse kerkgangers. Waar in het jaar 2000 nog 76 procent van de katholieken tot een parochie behoorde, was dit in 2020 58 procent. Bij protestanten is de daling minder sterk: van 73 procent in 2000, tot 64 procent in 2020.

De trend in de VS is ook in Nederland te zien, waar de coronacrisis op allerlei vlakken een grote impact heeft op de Nederlandse katholieke parochies. Zo leidt de pandemie onder meer tot een gestage afname van het aantal reguliere kerkgangers en tot een afname van deelname aan de kerkelijke sacramenten, blijkt uit onderzoek van Katholiek Nieuwsblad. 

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.