<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Cuba: ‘Dames in het Wit’ blijven doelwit arrestaties

KN Redactie 27 maart 2017
image
Een eerdere arrestatie van Dames in 't Wit (foto: Babalu blog ccby)

Op Cuba zijn afgelopen weekeinde opnieuw meer dan dertig leden van de burgerrechtenorganisatie ‘Las Damas de Blanco’ opgepakt.

Zowel in de hoofdstad Havana als in Matanzas werden vrouwen gehinderd in hun pogingen aandacht te vragen voor hun vreedzame campagne ‘Todos marchamos’ (‘Wij marcheren allemaal’).

54e zondag op rij

Volgens dissidente Angel Moya is het daarmee de 54e zondag op rij dat de vrouwelijke demonstraties intimidaties en arrestaties te verduren kregen. Dit keer zou ook woordvoerster Berta Soler van de Witte Dames zijn opgepakt.
De Dames in ‘t Wit verenigen Cubaanse vrouwen wier echtgenoten, zonen of vaders gevangen zitten vanwege hun opkomen voor menings- en persvrijheid. De beweging ontstond in 2003 als reactie op de beruchte ‘Zwarte Lente’ toen vele tientallen mannelijke dissidenten werden gearresteerd en tot lange gevangenisstraffen werden veroordeeld.

Uitgescholden en gemolesteerd

Sindsdien protesteren de Damas de Blanco vrijwel elke zondag door zwijgend, in het wit gekleed, aandacht te vragen voor de politieke gevangenen. Daarbij worden ze steevast door grotendeels vrouwelijke knokploegen uitgescholden en gemolesteerd. Regelmatig worden de vrouwen gearresteerd en bij nacht en ontij in ongure buurten vrijgelaten.

Verzamelen bij kerken

De vrouwen verzamelen zich bij kerken om, gesterkt door de zondagsmis, vervolgens hun vreedzame protestmarsen te houden. Om die reden zijn de vrouwen herhaaldelijk verhinderd om naar de kerk te gaan.
Door bemiddeling door de katholieke Kerk zijn de afgelopen maanden bijna alle politieke gevangenen vrijgelaten en in ballingschap naar Spanje gestuurd. In 2005 ontvingen de Damas de Blanco van het Europees Parlement de Sacharovprijs voor de meningsvrijheid. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.