<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Conclusie onderzoekers: ‘ring van Pilatus’ is niet van hem

Jan Brouwers 7 december 2018
image
Pontius Pilatus 'wast zijn handen in onschuld' Detail van een schilderij van Duccio

Berichten dat onderzoekers een ring van Pontius Pilatus zouden hebben gevonden, zijn niet gebaseerd op de bevindingen van deze onderzoekers zelf. Integendeel: ze concluderen juist dat onwaarschijnlijk is dat de ring van de Romeinse landvoogd is geweest.

Het object van hun onderzoek werd vijftig jaar geleden samen met honderden andere voorwerpen gevonden in Herodion, op de Westelijke oever van de Jordaan, tussen Jeruzalem en Hebron. Daar stond eens een paleis gebouwd door Herodes de Grote (ca. 73 v. Chr. – 4 v. Chr.). Pas onlangs werd de ring aan een nader onderzoek onderworpen.

Minderwaardig metaal

De onderzoekers concluderen in hun artikel dat de ring niet vervaardigd is door een vakman en gemaakt is van minderwaardig metaal. Dergelijke ringen werden gedragen door soldaten en bedienden en niet door mensen met een hoge status zoals Pontius Pilatus, de machtige en rijke landvoogd van Judea.

Het valt evenwel niet uit te sluiten dat de eigenaar van de ring ook ‘Pilatus’ heette of dat hij een van de ondergeschikten, een familielid of een vrijgelaten slaaf van de Romeinse landvoogd was, zo schrijven ze.

Ring van een ambtenaar

Robert Cargill oppert in een artikel op Bible History Today dat de ring van een ambtenaar was. Cargill is archeoloog en bijbelwetenschapper en werkt regelmatig mee aan uitzendingen van onder meer Discovery en National Geographic Channel.

Hij wijst erop dat de inscriptie op de ring ’voor of aan Pilatus’ en niet ’van Pilatus’ betekent. Een ambtenaar zegelde met deze ring goederen en documenten die moesten worden verstuurd aan Pilatus, zo schrijft Cargill. Pilatus heeft de ring dus waarschijnlijk nooit gezien, laat staan gedragen.