fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Dante is ‘profeet van de hoop’, zegt paus Franciscus

Carol Glatz - CNS 14 oktober 2020
image
Een buste en een ets van Dante Alighieri, tentoongesteld op de Universiteit van Bologna in Ravenna, Italië. Foto: CNS photo - Marco Bucco, Reuters

In de aanloop naar de 700ste sterfdag van Dante Alighieri volgend jaar, zei paus Franciscus dat hij hoopt dat mensen het werk van de Italiaanse dichter (her-)lezen, vooral de Goddelijke Komedie.

“Dante nodigt ons in feite steeds weer uit om het verloren of vertroebelde gevoel van onze menselijke reis te herontdekken”, zei hij in een audiëntie in het Vaticaan op 10 oktober met een delegatie van het Italiaanse aartsbisdom Ravenna-Cervia.

Allegorische reis

Dante, geboren in 1265 in Florence, speelde een essentiële rol in de Italiaanse literatuur door in de volkstaal te schrijven, niet in het Latijn, waardoor literatuur toegankelijker werd voor het grote publiek.

Zijn laatste werk was de Goddelijke Komedie, die een allegorische reis door hel, vagevuur en hemel beschrijft en wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de wereldliteratuur. Het werd voltooid terwijl hij in ballingschap was in Ravenna, waar hij stierf op 13 september 1321, het feest van de Kruisverheffing.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Gouden kruis

In zijn toespraak tot de bezoekende delegatie herinnerde paus Franciscus eraan hoe paus Paulus VI in 1965 een gouden kruis aan Ravenna schonk om op het graf van Dante te plaatsen ter gelegenheid van de 700ste verjaardag van zijn geboorte.

“Datzelfde kruis zal ter gelegenheid van dit eeuwfeest ​​opnieuw schijnen op de plaats waar het stoffelijk overschot van de dichter bewaard is gebleven. Moge het een uitnodiging zijn tot hoop, die hoop waarvan Dante een profeet is”, zei paus Franciscus.

'Pad van bekering'

De paus, die de Goddelijke Komedie een van zijn favoriete werken heeft genoemd, zei dat hij hoopte dat de viering van volgend jaar “ons zou stimuleren om zijn werk opnieuw te ontdekken, zodat we onszelf, bewust gemaakt van onze toestand als ballingen, laten bemoedigen om dat pad van bekering te gaan.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1