fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Documentaire kruisheren te zien op Nederlands Film Festival 2019

Sanne Gerrits 13 augustus 2019
image
Een scène uit de film 'Celibaat' over de kruisheren van Sint Agatha (Beeld: Daan Jongbloed)

De documentaire over de Kruisheren van Sint Agatha, waar vorig jaar in KN aandacht aan werd geschonken, zal te zien zijn op het Nederlands Film Festival 2019. Dit heeft de regisseur van de film Daan Jongbloed bekend gemaakt op sociale media. De film zal op het festival getoond worden onder de titel Celibaat.

De film volgt de kloostergemeenschap van zes kruisheren, in leeftijd variërend van 47 tot 80. Regisseur Jongbloed leefde een vijftal weken met ze mee. In Katholiek Nieuwsblad vertelde hij: “Het zijn mensen van vlees en bloed. Het zijn geen supermensen. Ieder probeert er het beste van te maken om de weg naar God te bewandelen. Door je hele leven aan God te wijden is niet elke dag perfect. Dat zul je ze niet horen zeggen. Die eerlijkheid vind ik mooi en geeft mij ook een gerust gevoel, want dat herken ik.”

image
Regisseur Daan Jongbloed (Foto: KN - Jan Peeters)

Worstelingen

De nieuwe titel verwijst naar een onderwerp dat veel naar voren komt in de film: het celibaat. Jongbloed was verrast door de eerlijke, persoonlijke antwoorden van de monniken: “’Laat maar zien hoe we leven, met alle worstelingen die daarbij horen,’ zeiden ze. Tegenover mij hebben ze in ieder geval niet geprobeerd om het mooier voor te doen dan het is. Ze staan heel duidelijk achter hun levenskeuzen, maar hebben tegelijkertijd ook twijfels bij bepaalde dingen. Heel gewone mensen dus.”

Het Nederlands Film Festival 2019 vindt van 27 september t/m 5 oktober plaats in Utrecht. Meer informatie over de film Celibaat, plus meer data van vertoningen, via de Facebook-pagina van de documentaire.