<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

‘Goed nieuws onder klein voorbehoud’: Ons’ Lieve Heer op Solder blijft open

KN Redactie 26 augustus 2020
image
De schuilkerk van Ons' Lieve Heer op Solder. Foto: Arjan Bronkhorst

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder hoeft tegen de verwachtingen in hoogstwaarschijnlijk toch de deuren niet te sluiten. Het onverwachte nieuws wordt met open armen ontvangen door enkele betrokkenen. “Dit is een prachtig monument van de katholieke geschiedenis.”

Enkele uren nadat dinsdag een petitie met meer dan 14.000 handtekening aan de hoofdstedelijke wethouder voor Kunst en Cultuur werd aangeboden, kwam onverwacht het goede nieuws. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder kan dankzij een subsidie van de gemeente Amsterdam in ieder geval de komende vier jaar door.

‘Andere potjes’ geld

Lennard Roubos, initiatiefnemer van de petitie, is verrast door de snelheid waarmee de beslissing bekend werd.

“Onze petitie heeft zich gericht op het vrijmaken van bepaalde middelen om het museum in stand te houden. Als dat niet uit de reeds beschikbare middelen van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst kon, dan uit een andere hoek. Uiteindelijk is – ook tot onze verbazing – op korte termijn gebleken dat er andere potjes zullen worden aangewend om toch het museum in stand te houden, in ieder geval voor de komende vier jaar.”

‘Het museum gered’

“We hadden dinsdagmiddag om half vier nog een afspraak met de wethouder voor Kunst en Cultuur”, aldus Roubos. “We hadden zelf een verhaal, de wethouder reageerde daar nog positief op, maar kon nog geen concrete toezeggingen doen. Ze verwees naar de commissievergadering van Kunst en Cultuur die woensdag zou plaatsvinden. Het zou wel eens meer tijd kunnen vergen, zo was eigenlijk ook onze verwachting. Anderhalf uur later hoorde ik al van de directrice dat het museum gered was.”

‘Klein voorbehoud’

Roubos zegt wel dat het besluit nog voorlopig is en nog bekrachtigd moet worden door de gemeenteraad.

“Goed nieuws dus, onder een klein voorbehoud, al is de kans groot dat het doorgaat. Naar wat ik begrepen heb, zijn er naast het museum meer instanties die in eerste instantie buiten de subsidiepot vielen en nu alsnog een subsidie krijgen.”

image
Touria Meliani, wethouder Kunst & Cultuur, nam dinsdag de petitie aan. Op de achtergrond staan Birgit Büchner, directrice van het museum OLHS en Lennard Roubos, initiatiefnemer van de petitie. Foto: John Melskens

Het nieuws is voor mgr. Jan Hendriks ook vanuit katholiek perspectief reden tot vreugde. “Het is een prachtig, waardevol monument van de katholieke geschiedenis”, reageert de bisschop van Haarlem-Amsterdam.

‘Katholieken werden gediscrimineerd’

“Het vertelt een geschiedenis van meer dan twee eeuwen”, zegt Hendriks. “Katholieken werden in ons land gediscrimineerd. Ze mochten geen openbare ambten bekleden, hun godsdienst niet openlijk belijden. Hun godsdienst was niet toegestaan en tegen betaling van een bedrag werd oogluikend toegestaan dat ze bijeenkwamen voor een viering achter gesloten deuren, als die niet zichtbaar was op straat.”

‘Actuele geschiedenis’

“Die geschiedenis van discriminatie en vervolging om het geloof, die ook in ons land heeft plaatsgevonden, is nog steeds actueel. Niet alleen in andere delen van de wereld. Ook in ons land gedenken we veel mensen die slachtoffer zijn geworden van discriminatie. Er is veel aandacht voor discriminatie. Als je dit aspect van de geloofsvervolging niet meer tolereert, dan wordt je beeld van discriminatie heel erg eenzijdig”, aldus Hendriks.

‘Geborgd in cultureel landschap Amsterdam’

Birgit Büchner, directrice van het museum, is blij met het nieuws. Ze zegt in gesprek met Trouw vooral verheugd te zijn dat de gemeente Amsterdam het museum tot “structureel onderdeel” wil maken “van het erfgoed van deze stad. Het wordt nu goed geborgd in het culturele landschap”, aldus de directrice.

Structurele subsidie

De voormalige katholieke schuilkerk dreigde de deuren te moeten sluiten wegens geldgebrek. Het museum ontving jaarlijks bijna 700.000 euro aan structurele subsidie van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst.

De nieuwe subsidieaanvraag werd weliswaar positief beoordeeld, maar het Fonds had niet voldoende geld om de subsidie ook daadwerkelijk toe te kennen. Zonder het geld zou het museum eind van dit jaar onherroepelijk zijn deuren moeten sluiten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.