<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

‘Het wordt spannend’: sluiting Museum Ons’ Lieve Heer op Solder dreigt

KN Redactie 6 augustus 2020
image
Het altaar van de voormalige schuilkerk. Foto: Arjan Bronkhorst

Flink wat culturele instellingen krijgen geen subsidie meer; daaronder zijn er ook enkele die zich met het kerkelijk erfgoed bezig houden. Het Amsterdamse Museum Ons’ Lieve Heer op Solder hangt zelfs sluiting boven het hoofd. “Het wordt heel spannend.”

Het museum had voor de komende jaren een subsidie van bijna zeven ton aangevraagd bij het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK). Maar hoewel die aanvraag positief werd beoordeeld, is geen subsidie toegekend aan de voormalige schuilkerk: het ontbreekt het Fonds aan voldoende geld.

Ongekend aantal aanvragen

Het AFK zegt dat het “een ongekend aantal aanvragen” ontving met “hogere aangevraagde bedragen’. De aanvragen zijn daarnaast van hoge kwaliteit, aldus het fonds.

Het AFK mocht een kleine twintig miljoen euro verdelen, maar kreeg aanvragen voor in totaal bijna veertig miljoen aan subsidies binnen. Het fonds doet nog een voorstel bij de gemeente Amsterdam voor een aanvullend budget. Hiermee wil het proberen om elf aanvragen alsnog te honoreren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

‘Verbijsterd’

Museumdirectrice Birgit Büchner zei in een eerste reactie “verbijsterd” te zijn. Het museum “behoort tot het cultureel en religieus erfgoed van Amsterdam” en “representeert drie eeuwen Amsterdamse geschiedenis. Bovendien focussen we met ons museum op de actuele betekenis van dit unieke monument voor onze stad”.

‘We zien nog uitwegen’

Woordvoerder Olmo van Kranen zegt desgevraagd dat het museum nog “uitwegen” ziet om sluiting te kunnen voorkomen, maar “het wordt heel spannend”.

Van Kranen hoopt dat de publiciteit ertoe leidt dat de kwestie “op de politieke agenda” komt. “Daarnaast kijken we nu wat we zelf nog kunnen doen. Iedereen hier wil zich in ieder geval tot het uiterste hebben ingezet om sluiting te voorkomen.”

Kerkelijke functie

In de voormalige schuilkerk wordt nog altijd iedere eerste zondag van de maand de Mis gevierd, een initiatief dat zeventig jaar geleden ontstond in Amsterdamse kunstenaarskringen.

Wat een eventuele sluiting van het museum voor de kerkelijke functie van het gebouw betekent, is op dit moment nog niet duidelijk, zegt Van Kranen.

Coronacrisis

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder had toch al een slecht jaar: door de coronacrisis ging het net als andere musea tijdelijk op slot.

Sinds de heropening kwamen er minder mensen dan voorheen, zei Joseph Lai van het museum eerder dit jaar in Katholiek Nieuwsblad, als slaagde men erin het hoofd boven water te houden.

Aan een tweede coronagolf dacht hij liever niet: “Dan wordt het lastig om te voorzien wat 2021 ons gaat brengen. Hoe dan ook moeten we optimistisch blijven.”

Geen subsidie Wishful Singing

Ook ensemble Wishful Singing, onder meer bekend van zijn uitvoering van de gregoriaanse Mis van Herman Finkers, zag een subsidieaanvraag mislopen. Die deed het bij het Fonds Podiumkunsten. Dat honoreerde slechts 78 van in totaal 202 subsidieaanvragen, een derde minder dan tijdens de vorige ronde.

Net als het AFK kampt ook het Fonds Podiumkunsten met financiële krapte: er is € 8,6 miljoen uit dit fonds overgeheveld naar Basisinfrastructuur, een subsidieverstrekker voor de grotere podia.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.